Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Benjamin Netanyahu inför rätta - första sittande premiärministern i Israel som står åtalad

Från 2020
Uppdaterad 24.05.2020 15:45.
Benjamin Netanyahus motståndare protesterade mot honom på söndagen utanför premiärministerns residens.
Bildtext Benjamin Netanyahus motståndare demonstrerade på söndagen utanför premiärministerns residens.

Israels långvariga premiärminister Benjamin Netanyahu blev idag den första sittande premiärministern som har ställts inför rätta. Netanyahu åtalas för bedrägeri, trolöshet och tagande av muta i flera olika mål.

Den 70-årige Benjamin Netanyahu var tvungen att infinna sig inför en domstol i Jerusalem bara en vecka efter att han svors in för femte gången som premiärminister. Netanyahu höll sitt första sammanträde med den nya regeringen några timmar före söndagens domstolsförhandling.

Premiärministern bad i onsdags att han inte skulle behöva närvara personligen, men de tre domarna gick inte med på hans begäran med motiveringen att det är viktigt att rättvisan måste ha sin gång.

Hundratals anhängare demonstrerade utanför domstolsbyggnaden då Netanyahu anlände i en bilkonvoj och förklarade segervisst att "Jag står här med huvudet högt." Han gjorde också utfall mot sina politiska motståndare och mot rättsväsendet som "vill avsätta honom."

- Målet är att avsätta en stark konservativ premiärminister och på det sättet avlägsna nationalister från landets ledarskap för många år, sa Netanyahu.

Polisen och åklagare "konspirerar för att skräddarsy åtal" och bevisen är "nedsmutsade" enligt Netanyahu som krävde att rättegången sänds direkt i tv för att garantera full genomskinlighet.

Netanyahhus anhängare samlades utanför domstolsbyggnaden under banderoller med texten "Benjamin Netanyahu går aldrig ensam."
Bildtext Netanyahhus anhängare samlades utanför domstolsbyggnaden under banderoller med texten "Benjamin Netanyahu går aldrig ensam."

Krävde positiv mediebevakning

Netanyahu anklagas bland annat för att ha tagit emot dyra gåvor av allierade miljonärer, något som han inte har förnekat. Han försvarar sig med att det är tillåtet att ta emot presenter från vänner.

Han åtalas också för att ha velat ha positivare bevakning i en av Israels ledande dagstidningar, Yedioth Ahronoth. Enligt åtalet ska han ha slutit ett avtal med majoritetsägaren Arnon Mozes och diskuterat sätt att bromsa den rivaliserande och regeringsvänliga tidningen Israel Hayom, som ägs av Netanyahus vän och allierade, den amerikanska kasinomiljardären Sheldon Adelson.

Dessutom anklagas han för att ha beviljat förmåner till telekomjätten Bezeq i utbyte mot positivare bevakning av honom på nyhetssajten Walla, som kontrolleras av Bezeqs majoritetsägare Shaul Elovitch.

Netanyahu anklagas för att ha främjat regleringar som direkt gynnade Elovitchs intressen. Netanyahu och hans hustru Sara, bad i gengäld Walla att ändra bevakningen för att ligga mer i linje med parets intressen.

Detta påstådda brott ska ha ägt rum under Netanyahus tid som kommunikationsminister och anses vara det mest graverande.

Sara och Benjamin Netanyahu besökte Paris förra månaden då man firade 100 års minnet av vapenstilleståndsdagen som avslutade första världskriget
Bildtext Polisen rekommenderade att även Sara Netanyahu skulle dras inför rätta men åklagaren valde att inte göra det.
Bild: EPA-EFE/FRANCOIS MORI / POOL MAXPPP OUT

Fängelse möjligt

Polisen rekommenderade att Sara Netanyahu också skulle åtalas för flera brott, men åklagaren valde att inte göra det.

Däremot kommer både Shaul Elovitsch och hans fru Iris att ställas inför rätta för bland annat bestickning, hindrande av rättvisan, försvårande av utredning och penningtvätt.

Många israeliska experter anser att det är högst sannolikt att Netanyahu fälls på en del punkter och att det till och med är möjligt att han döms till fängelse, i likhet med ex-premiärminister Ehud Olmert som år 2015 dömdes till 16 månaders fängelse för mutbrott.

Källor: Reuters, AP, STT

Diskussion om artikeln