Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förbjuder resenärer från Brasilien där coronaläget är näst värst efter USA

Från 2020
Uppdaterad 25.05.2020 05:54.
Coronaläget i Brasilien är näst värst i världen efter USA, med över 360 000 bekräftade coronafall och och nära 23 000 döda.
Bildtext Coronaläget i Brasilien är näst värst i världen efter USA, med över 360 000 bekräftade coronafall och och nära 23 000 döda.

President Donald Trump har infört inreseförbud för resenärer från Brasilien, där coronaläget är näst värst i världen efter USA. Inga utlänningar som har varit i Brasilien under de senaste två veckorna släpps längre in i USA.

Brasilien har bekräftat över 360 000 coronafall och hälsovårdsläget i storstäder som Sao Paulo börjar bli desperat.

Läget är utom kontroll eftersom det största landet i Sydamerika inte har någon enhetlig, landsomfattande coronastrategi. President Jair Bolsonaro förringar epidemins allvar medan guvernör i olika delstater kräver stränga skyddsåtgärder.

"Tropikens Trump, president Jair Bolsonaro har förringat epidemins allvar och kallat COVID-19 för en "vanlig flunsa."
Bildtext "Tropikens Trump" president Jair Bolsonaro har förringat epidemins allvar och kallat COVID-19 för en "vanlig flunsa."

Den brasilianska regeringen tonade ner beskedet från USA, kanske för att Bolsonaro och Trump är själsfränder och allierade.

- Beslutet är identiskt med åtgärder som har vidtagits i andra länder som har drabbats av COVID-19, inklusive Kina, Iran, Storbritannien och Irland samt Schengenområdet i EU, konstaterar det brasilianska utrikesministeriet.

Den högerpopulistiska Bolsonaro som ofta kallas "tropikens Trump", har tidigare infört inreseförbud för utlänningar under pandemin.

Amerikaner och deras anhöriga berörs ej

Vita husets taleskvinna Kayleigh McEnany försäkrade att beslutet som träder i kraft den 28 maj, inte kommer att påverka den omfattande handeln mellan länderna.

- Dagens åtgärd hjälper att försäkra oss om att utlänningar som har varit i Brasilien, inte för in smittan till vårt land, sa McEnany.

Amerikanska medborgare och deras närmaste anhöriga samt utlänningar med uppehållstillstånd i USA, berörs inte av inreseförbudet.

USA har tidigare portförbjudit resenärer från Kina, Iran och största delen av Europa.

Brasiliens president Jair Bolsonaro, hans pressekreterare Fabio Wajngarten och   President Donald Trump vid Trumps  fritidsbostad i Mar-a-Lago,  Palm Beach, USA den 7 mars 2020 March 2020.
Bildtext Trump och Bolsonaro är själsfränder och allierade.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trump har stoltserat med att han i ett tidigt skede förbjöd flyg från Kina, men kritikerna säger att beslutet inte hade så stor betydelse som det faktum att flyg från svårt coronadrabbade Europa tilläts fortsätta ända fram till den 11 mars.

Washington Post skrev under veckoslutet om hur smittade från Europa spelade en huvudroll för hur snabbt viruset spreds i USA, särskilt på östkusten.

Trumps plötsliga beslut att stoppa flyg från Europa skapade dessutom panik bland hemvändande amerikaner och kaos på amerikanska flygplatser, vilket trappade upp smittspridningen, enligt Washington Post.

Källor: Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln