Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeås nya bildningsdirektör tar med sig erfarenheterna från fotbollstoppen till kommunhuset

Från 2020
Porträttbild av Hanna-Mari Sarlin.
Bildtext Sjundeås bildningschef Hanna-Mari Sarlin har en gedigen karriär både inom utbildningsväsendet och fotbollsvärlden.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Det blev en annorlunda start för Sjundeås nya bildningschef Hanna-Mari Sarlin. Hon tillträdde den första maj och fick genast börja koordinera återgången till närundervisningen.

- Det har varit lite turbulent, men alla lärare, rektorer och personal överlag har varit jätteflexibla och effektiva, säger hon nu när nästan en månad har gått sedan jobbstarten.

Sjundeå är en bekant kommun för Sarlin eftersom hon jobbade som utbildningschef i fyra månader år 2010.

Då hon sökte jobbet som bildningsdirektör jobbade hon som rektor för den finska skolan Kaivokselan koulu i Vanda. Före det har hon bland annat jobbat som överinspektör vid regionförvaltningsverket i Norra Finland

Hanna-Mari Sarlins hemort är Helsingfors, så precis som många Sjundeåbor pendlar hon mellan Sjundeå och huvudstaden.

Än så länge är det bilen som gäller, men bara risken för coronasmitta minskar har hon för avsikt att börja åka tåg till och från jobbet.

Fortfarande svårt att få folk att jobba för Sjundeå

Hittills har mycket av Sarlins tid i Sjundeå gått åt till att planera skolgången på tryggt sätt: att skoltransporten fungerar, att eleverna kan ha tillräckligt med avstånd mellan varandra och att hygienen kan skötas på ett bra sätt.

Men på längre sikt finns det flera utmaningar som hon får ta tag i som bildningsdirektör.

- Det handlar främst om byggnader, som överlag är i dåligt skick. De finska skolorna fungerar i baracker för tillfället och både biblioteket och de administrativa lokalerna är i behov av renovering.

I övrigt känns det som om Sjundeå är en bra och fungerande kommun där samarbetet fungerar. Fast ett problem känner hon igen sedan sin tid som utbildningschef för tio år sedan.

- En stor utmaning är att det är svårt att rekrytera folk och att få de anställda att stanna kvar i kommunen på lång sikt.

En skylt med texten Aleksis kiven koulu
Bildtext Bland annat den finska skolan Aleksis Kiven koulu är inhyst i baracker i väntan på att det nya skolcentrat ska bli färdigt.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Som bäst planerar Sjundeå kommun ett nytt skolcentra dit alla kommunens skolor ska flytta tillsammans med bland annat biblioteket. Det är en jättesatsning för den lilla kommunen med drygt 6 000 invånare.

Som ny på sin post vill Hanna-Mari Sarlin inte uttala sig desto mera om sina förväntningar på byggnaden före avtalet med entreprenören är helt färdigt.

- Vi väntar på det och kan sedan säga mera, konstaterar hon.

En av Finlands bästa fotbollspelare

Förutom en bred bakgrund inom utbildningsvärlden har Hanna-Mari Sarlin också en gedigen fotbollskarriär i bakfickan. Hennes meriter är många och hon hör till den absoluta toppen inom Finlands damfotboll.

År 2007 blev hon invald i finländska fotbollens Hall of Fame, där endast de allra bästa får plats. Den platsen har hon förtjänat efter en lång och framgångsrik karriär som pågick på elitnivå i nästan tjugo år.

Hanna-Mari Sarlin har bland annat korats till finländsk mästare sammanlagt elva gånger, i Helsingforsklubbarna HJK och Valtti.

Hon spelade över 230 matcher i högsta serien i Finland och gjorde 107 mål i dem. Med HJK blev hon finsk cupmästare totalt fem gånger.

Sarlin har också hunnit spela två säsonger för Hammarby IF i damallsvenskan i Sverige. Hon har dessutom spelat totalt 47 A-landskamper där hon gjorde fem mål.

Åren 1983 och 1986 valdes hon till Finlands bästa damspelare. Det pris som delas ut av nationella ligan, alltså damernas högsta serie, till bästa målskytten bär hennes namn.

Damfotbollen har gått mycket framåt

Fotbollen kom tidigt med i Hanna-Mari Sarlins liv när hon spelade tillsammans med pojkarna på gården.

- Det är fin gren eftersom den sker utomhus och den kräver mångsidiga kunskaper, förklarar hon.

I dag är damfotbollen betydligt mera etablerad än den var när Sarlin var aktiv. Det syns inte minst bland alla barn som spelar fotboll.

- Det finns mycket mera flickor som spelar nuförtiden och det är bra. Man behöver mycket spelare så att det kan bli flera proffs. Det finns också mycket mera kvalificerade tränare och kvaliteten har blivit mycket bättre.

Handbollen blev tvåa efter fotbollen

Sina erfarenheter från fotbollstiden är också något Hanna-Mari Sarlin bär med sig i arbetet som kommunal tjänsteman i Sjundeå.

- Jag är fortfarande en lagspelare. Jag tycker om att jobba med andra människor och vara öppen med dem och sparra och coacha dem.

Hanna-Mari Sarlin har dessutom spelat handboll i Helsingforslagen Kiffen och HIFK på åttiotalet. Men handboll blev aldrig en lika kär sportgren som fotboll.

- Det var inomhus, jag tycker om att vara utomhus, konstaterar Sarlin helt enkelt.

Diskussion om artikeln