Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volkswagen vägrade betala ersättningar i Europa för utsläppsfiffel – nytt domslut tvingar bolaget att ersätta köpare

Från 2020
Uppdaterad 25.05.2020 14:13.
Volkswagens logotyp vid fabriken i Wolfsburg i Tyskland 16.4.2015.
Bildtext Volkswagen har för första gången varit med om bakslag i rätten i hemlandet.
Bild: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Högsta domstolen i Tyskland har beslutat att biljätten Volkswagen måste köpa tillbaka alla dieselbilar vars utsläppssystem mixtrats med i samband med så kallade "dieselgate"-skandalen.

Bolaget måste betala en ersättning till alla som köpt bilarna i fråga och som inte accepterar bolagets fiffel i avgasmätningen. Volkswagen hade rapporterat att utsläppen från dieselbilarna var lägre än vad de faktiskt var.

Volkswagen behöver däremot inte ersätta köparna för hela bilens pris. Enligt det specifika fallet som behandlades i rätten kostade bilen 31 500 euro och köparen ersätts nu med 26 600 euro plus ränta.

Orsaken till att ersättningen är mindre än inköpspriset är att man räknat bort körda kilometrar från bilens värde.

– Den här domen visar att även stora bolag inte är större än lagen. Domen säkerställer rättssäkerhetsprincipen för miljontals konsumenter, säger advokat Claus Goldenstein som representerade den enskilda kunden i rätten.

Bolaget har totalt fått drygt 60 000 krav om ersättning.

Miljardbelopp har betalats i USA

Ärendet har tidigare behandlats i bland annat USA. Volkswagen tvingades betala 4,3 miljarder dollar i böter och ersättningar på grund av utsläppsskandalen. Utöver det betalar bolaget åtminstone 750 miljoner euro till 235 000 kunder i samband med en uppgörelse utanför domstolen i USA.

Bolaget vägrade länge betala ersättningar i Europa, trots att EU krävde det.

Bolaget har meddelat att de kommer erbjuda en engångsersättning även till dem som vill behålla sin bil. Exakt hur man kommer gå till väga är fortfarande oklart.

Volkswagenskandalen avslöjades för närmare fem år sedan. Det handlade om miljontals av bolagets dieselbilar. Det här är bolagets första rättsliga bakslag i hemlandet Tyskland.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades 25.5 klockan 14.41. Slagfelet kalorimetrar ändrades till kilometrar.

Diskussion om artikeln