Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökningen i fallet Ali utvidgas – falska dokument har förts också till Helsingfors förvaltningsdomstol

Från 2020
Centralkriminalpolisens logo.
Bildtext Centralkriminalpolisens utredning i fallet Ali fortsätter. Tre personer är misstänkta för brott.
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisens förundersökning i fallet Ali fortsätter och flera personer är misstänkta för grov förfalskning och grovt bedrägeri. Flera personer har bland annat lämnat falsk information till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Det var från tidigare klart att förfalskade dokument använts i Europadomstolen. Den finska staten dömdes utifrån de förfalskade dokumenten betala den klagande (irakierns dotter) 20 000 euro för immateriell skada och 4 500 euro i rättegångskostnader i november efter att ha återsänt en asylsökande till Irak, Ali, från Finland.

Efter att Ali skickades tillbaka till Irak rapporterades han ha blivit dödad. I Centralkriminalpolisens förundersökning kom det senare fram att dokumenten som bevisade irakierns död hade förfalskats och att Ali är i liv.

De förfalskade dokumenten ska ha förts till Helsingfors förvaltningsdomstol i slutet av år 2017. Ärendet utreds nu av polis som grov förfalskning och grovt bedrägeri.

Tre personer är misstänkta för brott. Dottern till irakiern, en kvinna född 1996, och en man född 1984 häktades tidigare under fallet och av dem är ännu mannen häktad.

Den tredje misstänkte är irakiern själv, en man född 1971. Enligt polisens uppgifter befinner han sig i Irak.

Diskussion om artikeln