Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Maximalt 200 besökare på utebaden i Åbo - resten får snällt vänta på sin tur

Från 2020
Samppalinna utebad färdigrenoverat.
Bildtext Samppalinna utebad står snart redo att ta emot besökare igen.
Bild: Yle/Emmi Moilanen

I Åbo öppnas inomhusidrottsplatser, simhallar och badstränder från och med den 1 juni 2020. Samtidigt startas också ledd motionsverksamhet gradvis.

Simhallarna och utebaden i Finland har varit stängda i 2,5 månader, sedan mitten av mars. Men nu får de gradvis öppnas igen.

Av idrottsanläggningar som Åbo stad driver öppnas till exempel inomhusgymnastikhallar och -salar, Impivaara simhall, Samppalinna utebad och en del av gymmen (Impivaara, Petrelius, Patis och Pansio) den 1 juni. Kuppis utebad öppnas enligt planerna den 8 juni då underhållsarbeten beroende på väderleksförhållandena är färdiga.

- Vi har noga räknat kvadratmetrar. Till Impivaara tar vi in max 400 personer, till Samppalinna och Kuppis max 200. I bassängen är det ännu striktare, så där får finnas maximalt fyra människor per 25 meters bana, säger Eeva Haapanen, chef för Åbos simanläggningar.

En skylt visar var ingången till en simhall finns.
Bildtext Än så länge är det ingen kö till Impivaara simhall.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Vid kassan räknar man hur många personer som kommit in och då man kommit upp till maximiantalet får de följande besökarna vänta tills någon först gått ut.

Besökstiden begränsas till två timmar.

Effektiverad övervakning på badstränderna

Också badstränderna vid Ekvalla, Ispois-Uittamo och Saro udde öppnas och övervakningen börjar den 1 juni. Där effektiveras övervakningen så att badstränderna på sommaren under varje pass har två badvakter istället för en.

Fastän idrottsanläggningar öppnas igen, påminner Åbo stad om att coronavirusepidemin inte är över ännu.

Alla besökare ska exempelvis följa de bestämmelser och rekommendationer som gäller säkerhetsavstånd och eget hälsotillstånd. I simanläggningarna har man effektiverad städning, och det finns handsprit i alla gym.

Eeva Haapanen står framför utomhusbassängen på Samppalinna.
Bildtext Arkivbild. Eeva Haapanen har hela morgonen funderat på hur simanläggningarna ska öppnas.
Bild: Yle/Lina Frisk

- Det har visat sig att coronaviruset inte sprids i klorerat vatten, men vi har riktlinjer och gränsvärden för hur mycket klor vi får använda, så vi kan inte använda hur mycket som helst, säger Haapanen.

I simhallarna inleds vissa ledda gympor, men också där finns restriktioner för många som får delta.

Till en början lånar simanläggningarna inte heller ut bälten för vattenlöpning, och basturna kommer att vara stängda åtminstone under juni, enligt de rekommendationer (på finska) som Finlands Simundervisnings- och livräddningsförbund SUH har gett.

I juni ordnas inga simskolor för nybörjare, eftersom man där kommer för nära varandra. Än så länge är inget beslutat om simskolorna i juli eller augusti.

Lyssna på intervjun där Eeva Haapanen berättar hur simanläggningarna har förberett sig för att öppna dörrarna igen.

Åbos simanläggningar öppnar 1.6.2020 efter coronastängning

13:19

Diskussion om artikeln