Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Person med mystiskt vapenföremål rörde sig kring Dalsbruks skola – rörde sig om ett falskt alarm

Från 2020
Dalsbruks skola, en gul byggnad med slaggstensfot.
Bildtext Dalsbruks skola är indelad i två byggnader med elever från årskurs 1-6 och 7-9.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På måndagsmorgonen halv nio-tiden rörde sig en man med ett mystiskt vapenföremål kring skolgården vid Dalsbruks skola. Skolan låste sina dörrar som säkerhetsåtgärd och tillkallade polisen, som snabbt redde upp situationen.

– När jag visste att dörrarna var stängda och alla skolbarn var inomhus så kände jag mig lugn, säger rektor Siw Westerback.

Tidigare på morgonen hade nämligen en man setts röra sig kring skolgården med vad som en del uppfattade som ett gevär.

Som säkerhetsåtgärd låste man då dörrarna och tillkallade polis.

Falskt alarm – personen var inte hotfull utan lekfull

Polisen kom från Åbo och Salo, vilket tog en stund, men väl när polisen var på plats konstaterades det att situationen inte varit hotfull.

– Personen var en minderårig man som lekte. Vi talade med honom och situationen kommer inte att leda till några ytterligare åtgärder, säger man från polisens sida.

Westerback fick också höra att mannen inte var ute efter att skada någon.

– Det kändes skönt att veta att ingen ville oss illa i skolan, säger Westerback. Polisen var också nöjda mer vårt agerande.

Siw Westerback sitter vid en gammaldags pulpet.
Bildtext Westerback säger att skolan nog övat på sådana här situationer tidigare och konstaterar att allt gick lugnt till, men är glad att det inte handlade om en farlig situation.
Bild: Monica Forssell/Yle

Oroliga föräldrar kontaktade skolan efter händelsen

Hela händelsen pågick i ungefär två timmar och man valde att inte meddela de yngsta barnen om misstankarna annat än att säga att ingen får gå ut på rasten innan situationen var under kontroll.

Däremot berättade man för eleverna i årskurserna 7 till 9 och skolan har också informerat om händelsen på Wilma efteråt.

Westerback säger att några oroliga föräldrar nog ringt och velat veta många detaljer, men Westerback säger att hon själv inte sitter på alla svar.

Man är i alla fall från skolans sida beredd med sin krisgrupp och har även haft kontakt med Kimitoöns krisgrupp, ifall elever känner att de vill tala om händelsen senare.

Annonsblandet och Åbo underrättelser var först ute med nyheten.

Diskussion om artikeln