Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strömsöprofilen Jonas Sundström lämnar Yle för att jobba som kommunikationschef på Schildts & Söderströms – "Jag har varit sprickan i fasaden"

Från 2020
Uppdaterad 26.05.2020 18:41.
En man ser in i kameran
Bildtext Jonas Sundström på Strömsös Trädgårdskväll i fjol. I år tar evenemanget formen av ett direktsänt teveprogram.
Bild: Yle/Roger Källman

Från och med hösten måste tevetittarna klara sig utan Jonas Sundströms pigga charm, då Strömsös programvärd lämnar sitt uppdrag för att träda in i förlagsvärlden.

Snart blir Strömsögänget i Vasa en färre – programledaren Jonas Sundström styr nämligen kosan mot huvudstaden för att ta över jobbet som kommunikations- och marknadsföringschef på förlaget Schildts & Söderströms.

Att byta ut hantverk, mat och trädgård mot böcker och författare var inte ett lätt beslut att fatta.

– Verkligen inte. Det är inte lätt att lämna Yle, bolaget som format mig. Det låter dramatiskt, men alla uppdrag, alla möten med kollegor, gäster och människor jag intervjuat under mina tio år här har utvecklat mig otroligt mycket, konstaterar han.

Arbetserbjudandet på Schildts & Söderströms kändes ändå fascinerande, tack vare möjligheten att kombinera litteratur med ekonomi.

– Äntligen har jag nytta av min utbildning, ekonomie magister. För konstnärssjälar som författare kan termer som omsättning, budget och kostnadskalkyl vara en mardröm, men för mig är det välskriven prosa.

– Samtidigt är läsandet och framför allt skrivandet de mest långvariga hobbyerna jag haft, så det här blir ett jättespännande paket, säger han.

Jim och Jonas poserar med verktyg.
Bildtext Sundström tillsammans med kollegan Jim Björni.
Bild: YLE/Susanna Ström-Wilkinson

Sundström säger att public service alltid kommer att ha en speciell plats i hans hjärta.

– Journalistik och framför allt Yle är väldigt meningsfulla för mig. Jag har ett mycket personligt förhållande till Yle, därför känns det här som att lämna en relation.

Sundströms nya arbetsgivare ser fram emot att få välkomna honom till företaget.

– Vi är jätteglada över att få Jonas till förlaget. Med sitt mångsidiga kunnande och sin erfarenhet kompletterar han vårt proffsiga team, konstaterar Schildts & Söderströms vd Mari Koli.

Träffa Jonas en sista gång under Trädgårdskvällen

Trädgårdskvällen kommer att bli Jonas Sundströms sista uppträdande i Strömsö. Det som vanligtvis är Svenska Yles största offentliga evenemang tar sig i år formen av en 1,5 timmes direktsändning i teve på grund av coronaläget.

Att lämna villan i Västervik bakom sig känns förstås vemodigt för Sundström.

– Nu när virknålarna äntligen blivit varma, så ska man lägga dem på hyllan.

I egenskap av programvärd har Jonas Sundström hjälpt tevetittarna att botanisera i pyssels, renoveringarnas och trädgårdsarbetets värld i snart tre år. Det är en roll som han fått växa in sig i.

– I början var allt väldigt skrämmande och nytt. Jag hade aldrig gjort teve, Vasa var en ny stad för mig och min sambo var gravid. Men efter att jag kommit in i jobbet trivdes jag jättebra, säger han.

Under åren har han satsat på att forma programledarrollen enligt sin personlighet.

– Alla vet säkert att jag inte är den största pysslaren i Svenskfinland. Jag har tummen mitt i handen, på sätt och vis har jag varit sprickan i Strömsös fasad. Så jag har fokuserat på gästerna och deras storyn i stället.

Elin Skagersten-Ström, Anders Samuelsson, Lee Esselström, Jim Björni och Jonas Sundström i Strömsös kök
Bildtext En del av Strömsös glada gäng.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Samtidigt har Strömsö varit en viktig skola för honom.

– Före Strömsö jobbade jag med direktsänd radio och aktualiteter, där det var deadlines varje dag. Teveproduktioner är i sin tur mycket långsamma, och inspelningarna har lärt mig tålamod, säger han.

– Det är också mycket teamwork, med sminkare, ljudtekniker, scenografer, kostymörer, regissörer, och andra kollegor bakom kulisserna. Jag har lärt mig att fokusera mindre på individen och mera på helheten.

Och hur mycket har du lärt dig om pyssel?

– Nu är jag ungefär på min dotters nivå. Hon är lite på två år gammal.

Trädgårdskvällen på Strömsö sänds torsdagen 4.6.2020 klockan 18.00–19.30 på Yle Fem och Yle Arenan.

På andra språk

Diskussion om artikeln