Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kärlek över fängelsemurarna är inte alltid rosenskimrande och romantisk, men vad är det riktigt som lockar?

Från 2020
Fängelsemurar
Bildtext Kärlekshälsningar når över fängelsemurarna.
Bild: Charlotte Winberg

“Ju grövre brott, desto fler kvinnor” är den förenklade devisen när det kommer till fängelsekärlek. Inte för att grovt kriminella män nödvändigtvis är mera attraktiva, utan för att de grövre brotten får mera medial uppmärksamhet än vad exempelvis en knackkorvstjuv får.

Charles Manson, Ted Bundy, Steen Christensen, Juha Valjakkala, Peter Madsen, Anders Breivik.

Det är bara en bråkdel av en lång lista över förövare som skapat rubriker med sina hänsynslösa brott. Och inte bara det. De har även lockat till sig beundrare till en sån grad att flera av dem gått från ungkarl till gift man under tiden de har avtjänat sina straff. Vissa till och med flera gånger.

I Finland är sju procent av landets 3 000 fångar kvinnor.

Under de senaste åren har namn som Aino Nykopp-Koski, som även kallas för Finlands värsta seriemördare, och den frikända Anneli Auer uppmärksammats mycket i media. Men några beundrarstormar har de inte orsakat.

Ingen ström av beundrarpost till kvinnofängelser

Den största delen av de kvinnliga fångarna placeras på Tavastehus fängelse, som är den enda kvinnoanstalten i Finland.

Direktören för Tavastehus fängelse Samuli Laulumaa står lutad mot fängelsets gallerstaket.
Bildtext På Tavastehus fängelse är de flesta av landets kvinnliga fångar intagna.
Bild: Mauri Ratilainen/All Over Press

När fängelsedirektör Tuomo Kärjenmäki jämför mängden brev som kommer dit med den mängd brev som manliga fångar får, är skillnaden markant.

Bland annat från åren då han jobbade på Åbo centralfängelse, känt som Kakola, minns han hur manliga fångar ibland kunde få lådvis med brev om det handlade om ett uppseendeväckande brott.

- Hit kommer det tjugo brev per dag, om ens det, säger Kärjenmäki om postströmmen till kvinnoanstalten i Tavastehus.

Han menar att den mediala uppmärksamheten påverkar brevströmmen till fångarna vilket är beroende av hurdana brott det handlar om.

- Kvinnor begår mera sällan brott som exempelvis värdetransportrån som ofta får mycket medial uppmärksamhet, menar han.

Karaktärer från serien står i toalettbås.
Bildtext Vardagen på kvinnofängelset i Tavastehus skiljer sig från fångarnas vardag i TV-serien Orange is the new black.
Bild: Netflix

Men det är inte bara brottets natur och den mediala uppmärksamheten som spelar in, enligt Kärjenmäki. De kvinnliga fångarnas ställning i samhället spelar också in.

- De kvinnliga fångarnas bakgrund kantas ofta av missbruk, våld och olika former av utnyttjande vilket har tvingat in dem på en kriminell bana. Därför är det sällan som män från det civila dras till kvinnliga fångar, berättar han och konstaterar:

- I stället är det ofta män med kriminell bakgrund som dras till kriminella kvinnor.

Varför är den kvinnliga brottslingen inte eftertraktad?

Det finns ett ord för personer som attraheras av kriminella personer: hybristofili.

Enligt kriminolog Maria Normann handlar det i många fall inte om personer som har någon särskild dragning till brottslingar, utan om att omsorg och spänning förväxlas med kärlek.

Särskilt när det handlar om kvinnor som är tillsammans med män som avtjänar sitt straff.

- Det kallas för Florence Nightingale-syndromet det här att man blir kär i någon som man känner omsorg för. Det kan exempelvis handla om en kriminalvårdare som blir kär i en fånge, berättar hon.

En kvinna står framför en vit vägg. Hon ser åt vänster. Hon ser allvarlig ut. I framgrunden metallstänger.
Bildtext Kriminolog Maria Normann säger att kärlek över fängelsemurarna inte alltid är rosenskimrande. "Det kan handla om mycket annat än kärlek".
Bild: Yle/ Lukas Rusk

- Vad som är vanligt och normalt beror på hur vi socialiseras till följd av exempelvis kön, klass och bakgrund, berättar Normann.

Det handlar också om trygghet, poängterar Normann, och vad som uppfattas som trygghet kan i många fall se annorlunda ut för någon som söker en partner som sitter bakom lås och bom.

- Forskning visar att dom som blir kära i personer som begått grova brott ofta har en utsatthet eller en omsorgsbrist, utöver en trasig bakgrund, säger hon.

Lite överraskande kan det också handla om kontroll att vara tillsammans med en man som sitter bakom lås och bom. Särskilt om det handlar om vad Normann kallar för "väldigt utsatta miljöer" med mycket kriminalitet och missbruk.

- Bättre att vara utsatt för våld av en person än av många.

Kvinnor söker trygghet i sina förhållanden

Alo Jüriloo är överläkare på Psykiatriska sjukhuset för fångar i Vanda och delar kriminolog Normanns åsikt om att det kan vara en form av kontroll att vara tillsammans med en fånge. Vilket i sin tur kan leda till en känsla av trygghet.

Alo Jüriloo, ylilääkäri, psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikkö
Bildtext Överläkare Alo Jüriloo har jobbat på Psykiatriska sjukhuset för fångar i 16 års tid.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Han påpekar också att ett förhållande med en fånge kan bidra med lite spänning i vardagen samtidigt som romantiken bibehålls.

- Eftersom mannen sitter inlåst så kan han inte lämna sina smutsiga strumpor eller låta bli att tömma tvättmaskinen, säger Jüriloo med ett skratt men blir snabbt allvarlig igen när han konstaterar:

- Vad som uppfattas som romantiskt och tryggt beror också på vad man har blivit van vid.

Han berättar att många av de kvinnor som söker sig till manliga fångar har utsatts för sexuellt, fysiskt eller psykiskt våld.

- I ett förhållande med en man som är inlåst är risken för att utsättas för olika former av våld betydligt mindre, därav känslan av trygghet och kontroll.

Och att det främst handlar om kvinnor som söker sig till manliga fångar och inte andra vägen, förklarar Jüriloo med att kvinnor söker en annan form av trygghet och skydd i sina relationer mer än vad män gör.

- En man som uppför sig våldsamt kan verka handlingskraftig och alfahanig, medan en kvinna som beter sig våldsamt inte lockar till sig män på samma sätt, konstaterar han.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln