Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Hur planera belysningen i barnrum och hurudana textiler ska man välja? Här får du inredningsarkitektens tips!

Från 2020
Uppdaterad 02.06.2020 13:20.
två barn leker med byggklossar på golvet
Bildtext Barn leker ofta på golvet och då krävs bra belysning och ett behagligt golvmaterial.

Många vill inreda sina barns rum sött och mysigt men hur får man dem samtidigt att vara funktionella och trygga? Barn vill ofta ha färggrant medan föräldrarna föredrar neutrala färger.

Då man talar om inredning är det oftast smak och tycke som avgör. Men det finns regler, som hjälper att hitta en enhetlighet och en funktionalitet.

Emma Kattelus är inredningsarkitekt och har jobbat inom branschen i 20 år. Då hon planerar inredningen i ett barnrum tar hon i beaktande sovandet, lekandet, förvaringen och lärandet.

inredningsarkitekt Emma Kattelus
Bildtext Inredningsarkitekt Emma Kattelus .

Ett rum för en baby kan vara enkelt inrett

För den nyfödde behövs egentligen inte så mycket. Då man tänker på färgskalan i rummet, tycker Kattelus att lugna och ljusa färger gör sig bäst.

I möbelväg behövs naturligtvis en bra spjälsäng, en stol eller en fåtölj och en byrå eller ett skåp för babyns kläder. I ett babyrum behövs inte så mycket saker.

Mörkläggningsgardiner är till stor hjälp under den ljusa delen av året, och också vintertid ifall gatu- eller gårdsbelysningen är väldigt stark utanför fönstret.

Inspiration och färger för lekande barn

Då barnet kommer upp i lekålder krävs det redan helt andra saker av inredningen. Där gäller det att fundera kring möbler och hur man placerar möblerna. Hur belysningen ska planeras och vilka material man väljer i textilerna.

Enligt Kattelus blir det aktuellt med mer färger och funktioner och saker i rummet.

leksaker i ett barnrum
Bildtext Hyllor och förvaringsboxar för leksakerna är bra att ha.

Då man intervjuat barn om färger i inredningen i sina rum, gillar de i allmänhet att ha mycket färger. Många vuxna tänker att de låter väggarna ha neutrala färger medan övrig inredning och leksakerna hämtar färgerna till rummet.

Spjälsängen byts ut mot barnsäng, som snart byts ut mot en ungdomssäng. Man behöver bord och stolar i barnstorlek, och senare också arbetsbord för läxläsning. Det behövs lådor och skåp för leksaker och böcker.

Kattelus talar varmt för modifierbara möbler - sådana som går att ändra i takt med att barnet växer. På marknaden finns många olika tillverkare som har moduler som kan kombineras, och som barnet kan ta med sig då hen flyttar hemifrån.

Vill man inte satsa på modifierbara möbler, som ofta kostar lite mer, är det å andra sidan i dagens läge rätt så lätt att sälja och köpa begagnade möbler på olika loppmarknader på nätet.

hyllor i barnrum
Bildtext Modifierbara hyllor är behändiga i barnrum.

Rummets form och storlek styr givetvis hur möblerna ska placeras men ofta känns det tryggt för barnet att ha sängen i ett hörn. Många vill också har arbetsbordet vid ett fönster för att det ska vara ljust att sitta och arbeta.

Men i övrigt finns det inga regler för hur möbler borde placeras.

- Helst förstås så att det är lätt och luftigt att komma in i rummet, säger Emma Kattelus.

Ibland ser hon barnrum där det finns alldeles för mycket saker så att det inte finns utrymme för lek. Ofta går detta ändå att åtgärda genom att möblera om en aning. Ordentliga förvaringsskåp och -boxar gör också att det blir mera fritt golvutrymme.

Hon konstaterar att barnrum kanske inte alla gånger är så målmedvetet inredda utan de "bara blivit på ett visst sätt".

Skolbarnets inredning

Då barnet kommer upp i skolåldern ger Kattelus rådet att göra sig av med sådant som barnet inte längre behöver. En stor del av leksakerna kan tas bort från rummet, för att ge utrymme för andra nödvändiga saker.

Ett bra skrivbord med bra belysning gör att läxläsningen blir trevligare.

en flicka skriver bokstäver i ett häfte
Bildtext Ett skolbarn behöver att bra bord där det är trevligt att göra sina läxor.

Det behövs också hyllor eller lådor eller skåp där skoleleven kan förvara böcker, skolväska och annat som inte behöver ligga framme.

Ofta vill ett barn i skolåldern byta ut tapeter eller gardiner som inte ser så barnsliga ut.

Textilerna har fler funktioner

Textilerna är viktiga i ett barnrum, både för trivseln och akustiken.

Mattor är trevliga och sköna att ha på golvet i ett barnrum för barn leker ju oftast på golvet.

Då man väljer mattor i ett barnrum rekommenderar Kattelus tunna bomullsmattor. De är lätta att dammsuga och tvätta, och att flytta på ifall lekarna kräver ett bart golv. På en lurvig matta är det svårt att bygga tågbana.

Men det är viktigt att se till att mattorna hålls på plats så ingen halkar och slår sig.

Sängöverkast, sängkläder och sofföverdrag ska vara gjorda av tvättbara material som går att tvätta i lite högre temperaturer. Sådana är de ofta mer hållbara.

Då man väljer ett sängöverkast som är lätt, klarar barnet bättre av att själv bädda sin säng. Kattelus tipsar också om sängöverkast med dragked som barnet enkelt kan använda.

Gardinerna i barnrummet är förstås en smaksak men hon säger att det mest praktiska är sidogardiner i kombination med en mörkläggnings-rullgardin.

Mattor, dynor och gardiner gör mycket för akustiken i rummet. I barnrum avråder Kattelus att lägga hårda golvmaterial för att det ekar i ett rum med exempelvis kakelgolv. Ett mjukare golvmaterial är dessutom behagligare att leka på.

Den viktiga belysningen

Belysningen tål att tänkas på lite extra. I ett barnrum finns oftast många fler funktioner än i övriga rum i hemmet. I barnrum leker, myser och sover man och dessutom görs det läxor.

Den allmänna belysningen får vara lite starkare än i ett vuxen-sovrum. Eftersom barnen ofta leker på golvet är det viktigt att det kommer tillräckligt med ljus ända ner på golvet.

barn ligger i sängen med en tänd borslampa
Bildtext Belysningen är viktig för trivseln

Hon rekommenderar reglerbara vägglampor, för de tar varken golv- eller bordsyta. Reglerbara lampor är bra för med dem kan man fokusera ljuset dit det behövs enligt lekar och pyssel.

Nattlampa med svagt ljus är också en viktig trygghetsfaktor, speciellt för småbarn.

Dagens lampor är numera uteslutande ledlampor, vilket gör att de inte behöver bytas speciellt ofta och de blir inte heller heta.

Tapeter används mycket på barnrumsväggar i dagens läger. Det finns en hel del tapeter som är lätta att rengöra. En del vill lägga tapet på en vägg och måla de andra väggarna, medan andra föredrar tapeter på alla väggar.

leksaksgroda sitter på små tegelstenar på handritad bostadsriting
Bildtext Placera in sovrummen nära varandra om du får vara med i planeringen från början.
Bild: Juan Jiménez Fernándes. JJF arquitectos Photography

Hur ska barnrummen placeras i ett hem?

Om man har möjligheten att påverka placeringen av barnrummen i ett hem, så gäller den gamla regeln att ha dem nära föräldrarnas sovrum så länge barnen är små.

Om hemmet är i två plan, är sovrummen ofta placerade på annan våning än vardagsrum och kök. Dels har man då mera ro att sova och (lek)sakerna hålls bättre i rummen.

Kattelus säger att det är klokt att placera barnrummen nära toalett och badrum.

Av trygghetsskäl ska det inte finnas utgång till en balkong eller gård från ett barnrum, säger Emma Kattelus.

Diskussion om artikeln