Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaepidemin mattas av och försiktigt optimistiska finländare ser fram emot friluftsliv och uteserveringar – "Om vi är måna om säkerhetsavstånden går det nog bra"

Från 2020
Kvinna tittar ut mot horisonen på Åland
Bildtext Det gäller att hålla avstånd också under sommaren, påminner de Sibbobor som Svenska Yle talat med.
Bild: Matti Palmu yle

Just nu verkar det finnas ett liv efter coronaepidemin i Finland. Många ser redan fram emot att sitta ute i solen, grilla och träffa vänner i små grupper.

I dag på måndagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd THL om 20 nya bekräftade fall av covid-19 och ett nytt dödsfall under det senaste dygnet. Smittosiffran har varit tvåsiffrig redan i många dagar – trots ökat antal tester – och antalet personer som behöver intensivvård går stadigt ner. För tillfället ligger 18 personer på intensiven.

Ungefär hälften av sjukhusdistrikten befinner sig just nu i en sits där man inte egentligen har haft några nya fall under en hel vecka, säger enhetschef Taneli Puumalainen på THL.

Antalet döda relaterade till coronaviruset i Finland har också minskat på sistone.

Coronavirusepidemin i Finland verkar alltså sakta avta, vilket också var Social- och hälsovårdsministeriets bedömning förra veckan. Från och med första juni slår restaurangerna upp sina dörrar igen och större publikevenemang på upp till 500 personer är tillåtna. Hur allt det kommer att återspegla sig på smittostatistiken återstår att se.

- Begränsningsåtgärderna måste avvecklas efter hand och på ett försiktigt sätt. Man måste följa smittoläget väldigt noga, säger Puumalainen.

- Ifall det visar sig att människor glömmer hygienåtgärderna och att upprätthålla den sociala distanseringen så kan de hända att coronafallen ökar igen, fortsätter han.

HUS sjukvårdsdistrikt och speciellt Helsingfors har många bekräftade coronafall. Vågar man åka till stugan från det här området?

- Jo, tills vidare är det möjligt att åka till stugan, men man måste hålla koll på hygienen och vara försiktig i sådana situationer där smittan kan sprida sig och där man själv kan smitta andra.

Försiktigt optimistiska finländare

Sommaren känns redan av i stigande temperaturer och finländarna verkar försiktigt optimistiska i sina semesterplaner, åtminstone om man ska tro dem som Svenska Yle träffade under måndagsförmiddagen i Söderkulla i Sibbo.

Äldre man med solglasögon.
Bildtext Anders Martin.
Bild: TV-Nytt

Trots att det så småningom kan vara tryggt att börja röra på sig, gäller det att hålla säkerheten i minne, påpekar Anders Martin.

- Vi får ju lite se efter hur vi lever. Det är ju en annan värld nu, så att säga. Lite försiktigare får vi nog vara.

Att utlandsresor sannolikt inte blir av i sommar harmar inte Martin.

- Vi kommer att vara i Sibbo skärgård, åka båt och vara på stugan, så det är ingen panik. Vi har så fina somrar här i Finland, att inte kunna åka utomlands stör mig inte ett dugg, säger han.

Kvinna med långt hår och svart tröja.
Bildtext Johanna Marin.
Bild: TV-nytt

Träffar vänner i parker och på uteserveringar

Johanna Marin tror att sannolikheten att en andra våg av corona inträffar är stor om vi alla rusar till uteserveringarna i massiva grupper.

- Men om vi gör det så småningom och tar hand om säkerhetsavstånden tror jag nog att det går bra. För egen del tänker jag göra det stegvis, att jag så småningom börjar träffa vänner i parker och på uteserveringar.

För Marins del innebär coronasommaren ändrade planer, eftersom hon och hennes familj normalt brukar åka utomlands på somrarna.

- Nu får vi vara turister här hemma i stället. Vi ska åka till stugor i Kuusamo och Ruka, och har faktiskt också hyrt husvagn för en vecka. Inrikesturismen är grejen i år.

Picknick, grillning eller brunch

För Marinette Uschanoff kommer läget i sommaren sannolikt att innebära att hon tackar ja till mer jobb då det inte är möjligt att åka på semester utomlands. Därtill blir det mer stugbesök och umgänge i mindre grupper.

- Att ordna picknick, grilla eller bruncha. Saker man kan göra i mindre gäng, säger hon.

Ung kvinna med ponysvans.
Bildtext Marinette Uschanoff
Bild: TV-nytt

Uschanoff jobbar inom hälsovården och coronakrisen har inte medfört några stora förändringar i hennes vardag. Möjligtvis har hon umgåtts mera med släktingar.

Uschanoff tror att man så småningom vågar börja röra på sig, åtminstone till platser där det inte är trängsel. Själv känner hon sig emellertid inte lockad av att genast åka in till stan när barerna och restaurangerna öppnas.

- Trots att bara halva kapaciteten används, så finns där mycket människokontakter och folk kommer och går hela tiden. Det krävs jättebra hygien, bord och dörrar och toaletter måste tvättas konstant. Så det känns inte så säkert.

"Hoppet lever"

Under våren har Hilkka Vihervaara varit mån om att följa restriktionerna. Hon har bland annat undvikit att använda sig av buss och metro, vilket inneburit att hon inte haft möjligheten att besöka torgen och parkerna i Helsingfors.

- Nog tänkte jag fortsättningsvis följa restriktionerna, det är inte dags att luckra upp allt ännu. Man måste leva med eftertanke, och lita på att beslutsfattarna försöker sitt bästa, säger Hilkka Vihervaara.

Äldre kvinna med munskydd.
Bildtext Hilkka Vihervaara.
Bild: TV-nytt

Hon säger att det nästan känns som att den här sommaren går förlorad, men ser optimistiskt på att epidemin så småningom motas när vaccinet kommer.

Och kanske man ändå vågar sig ut någonstans.

- Ännu vet vi inte hur det kommer att gå. Just nu ser det inte bra ut, men hoppet lever ju.

Diskussion om artikeln