Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Senaste veckornas coronafall i Österbotten kommer från Sverige – infektionsläkare: "De som varit utomlands ska hålla sig i karantän"

Från 2020
Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Bild: Yle/Pia Lagus

De som under den senaste månaden har testat positivt för corona i Österbotten har smittats i Sverige. Det gäller också personen som konstaterades vara smittad av corona under veckoslutet.

Patienten som testade positivt hade smittats under en resa i Sverige och det positiva testresultatet är det första på elva dagar.

- Läget är ganska lugnt just nu. Det är bra, men vi måste fortfarande vara förberedda på att det kan komma nya fall, nu när begränsningarna inte längre är så stränga, säger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Risk för smitta i Sverige

Salonen påminner om att coronaepidemin är mer utbredd i Sverige än hos oss och att om man reser till Sverige ska man räkna med att det finns en risk att man blir smittad.

- Om man har varit utomlands ska man hålla sig i karantän även om man inte har symtom och om man har symtom ska man testa sig. Sverige börjar vara ett av de svårast drabbade länderna i Europa just nu.

På en punkt är situationen i Sverige och Finland likadan och det är att smittspridningen är kraftigare i de större städerna.

- Hos oss har de flesta fallen varit i Nyland och Helsingfors och de flesta sjukvårdsdistrikt utanför Nyland har ganska få fall.

Fler fall i sommar

Inför sommaren förbereder man sig på sjukhuset att antalet coronasmittade kommer att öka när folk börjar resa inte bara utomlands utan också inom landet.

- Antagligen kommer man att resa ganska mycket inom Finland i sommar.

På måndagen den 25 maj hade 61 personer testat positivt för corona inom Vasa sjukvårdsdistrikt och 59 personer hade tillfrisknat från covid-19.

Enligt Salonen kan man säga att det första vågen av coronaviruset nu börjar vara förbi vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Han säger att det var som värst inom distriktet i mars.

- Under tre veckor i mars hade vi över 30 covid-patienter och sen början av april har vi under sju eller åtta veckor haft lika många.

Många patienter i mars

Salonen var själv sjukskriven under de första veckorna i mars på grund av en bilolycka och kunde bara följa med arbetet på sjukhuset på distans.

- Det har inte varit lätt. I mars kom många fall inom en kort tid. Men vi har aldrig haft problem med att vi inte skulle ha haft tillräckligt med bäddplatser eller platser på intensivvårdsavdelningen. På så sätt gick det bra, men speciellt på akuten hade man mycket jobb.

Salonen säger att ganska få av covid-patienterna har behövt sjukhusvård och som mest var det ungefär tio covid-patienter på sjukhuset samtidigt.

- I början av epidemin hade vi några patienter på avdelningarna och intensiven, men nu har vi inga. De senaste två veckorna har varit ganska tysta.

Enligt Salonen har ungefär en tredjedel av dem som insjuknat i covid-19 inom sjukvårdsdistriktet smittats av en insjuknad närstående.

Ingen spridning inom vården

Salonen berättar att till exempel Savolax är hårt drabbat av corona på grund av att smittan där har kommit in på långvårdsenheter. I Vasa har enstaka fall vårdpersonal burit på viruset, men ändå har inga patienter smittats.

- Här har inte smittan spridit sig bland personalen på sjukhuset och inte heller på långvårdsenheterna.

Inför sommaren tycker Salonen att man inom Vasa sjukvårdsdistrikt ska jobba med den så kallade hybridstrategin. Den går ut på att testa dem som man misstänker kan bära på smittan och de som kan ha utsatts för smitta ska hållas isolerade.

- Då kan man undvika att epidemin sprider sig. Det är ändå möjligt att epidemin kommer tillbaka, förr eller senare.

Salonen säger att han är ganska säker på att det kommer en ny våg av epidemin, kanske redan i sommar.

Ett vaccin tror Salonen att vi får vänta på i ett år till.

- Sen är frågan hur effektivt vaccinet är, men ett vaccin skulle vara ett bra sätt att bekämpa viruset.