Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Harakka: Kollektivtrafiken kan få 100 miljoner euro i stöd

Från 2020
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka
Bildtext Vi måste se till att finländarna också i framtiden ser kollektivtrafiken som ett tryggt alternativ, säger Timo Harakka.
Bild: Yle

Regeringen är villig att satsa på kollektivtrafiken i sin tilläggsbudget, sa trafik- och kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) i en intervju för Yles morgonprogram på tisdagen. Enligt Harakka har 80–90 procent av resenärerna försvunnit från kollektivtrafiken på grund av coronaepidemin.

– En betydande stödsumma skulle vara på sin plats nu då så många trafikföretag har det svårt, säger Harakka.

Enligt honom är det viktigt för jämlikheten i samhället att det finns en fungerande kollektivtrafik.

Bara Helsingforsregionens trafik HRT förlorar varje månad ungefär 20 miljoner i biljettintäkter på grund av virusepidemin. HRT har bett om stöd på 100 miljoner euro av staten.

– Till exempel städernas trafikverk är i den situationen att de kan tvingas höja biljettpriserna om de inte får stöd, säger Harakka.

Enligt Harakka måste stödet vara så pass stort att det motsvarar trafikföretagens behov. Beslut om någon slutgiltig summa finns ändå inte, eftersom förhandlingarna om tilläggsbudgeten ännu pågår.

Trygghetskänslan viktig

Men hur ska man då få resenärerna att återvända? Enligt Harakka är det viktigaste att passagerarna känner sig trygga då de åker kollektivt.

– Vi måste se till att finländarna också i framtiden ser kollektivtrafiken som ett tryggt alternativ, säger Harakka.

Han säger att han hittills inte har fått mycket respons om att finländare skulle känna sig otrygga i kollektivtrafiken, men enligt honom måste det här följas upp då fler igen börjar använda kollektivtrafik.

Diskussion om artikeln