Moa och Ronny startade eget innan coronakrisen - nu oroar de sig för framtidens unga företagare
Ronny startade sitt företag i januari 2019 och lillasyster Moa följde efter i januari 2020. Sedan kom coronan. Nu oroar de sig för framtidens unga företagare som kanske inte vågar satsa på sina drömmar.
- Sommaren ser osäker ut för oss på grund av den rådande situationen. Även om restriktionerna lättar vet vi inte hur det kommer bli och om människor kommer våga konsumera, säger Ronny Cavén.
Han startade sitt företag för ett drygt år sedan. Verksamheten går ut på att hyra ut vattenskotrar till hugade semesterfirare och turister i Helsingfors.
Efter förra sommarens framgångar frågade han lillasyster Moa Cavén om hon också ville köpa en vattenskoter, starta företag och samarbeta. Hon var inte sen att tacka ja.
- Det är ett jättebra sätt för mig att lära mig mer om företagande. Jag gör det mer för erfarenhet än för pengarna det ger, säger Moa.
Jag gör det mer för erfarenhet än för pengarna det ger
Att hon startade företaget precis innan coronakrisen är inte något hon grämer sig över. Man vet aldrig hur de ekonomiska tiderna förändras och det är något man måste vara beredd på som företagare.
- Visst är det osäkra tider men i vår bransch är smittorisken ändå så gott som noll, vilket vi ser som en positiv sak inför sommaren. Däremot är vi oroade för framtida unga företagare som kanske inte vågar starta företag nu när man ser hur dåligt det går för många andra.
Gör ett framtidstest
Jan Sten är direktör för Hanken Business Lab Vasa som hjälper unga studerande att utveckla sina företagsidéer. Han säger att coronakrisen absolut är tuff för många företagare, men att de som nyligen startat sin verksamhet till och med kan ha en fördel.
- Den som är ny på marknaden har inte hunnit låsa fast sig vid olika lösningar och tillvägagångssätt utan kan anpassa sig. Det här är också lite av ett test. Känner du “hela världen är emot mig” eller “nu måste jag hitta nya kreativa lösningar”, säger Jan.
Han menar att det absolut går att satsa på sina affärsidéer trots det rådande läget.
- Man kan göra ett litet framtidstest. Hoppa tidsmässigt tre år framåt och titta tillbaka på den beslutssituationen du befinner dig i just nu. Om du säger nej till att försöka i dag, kommer du att ångra dig då?
Känner du “hela världen är emot mig” eller “nu måste jag hitta nya kreativa lösningar”
Jan Sten
Statiken visar att det är fler som skjutit upp eller skrotat sina drömmar om eget företag i samband med coronan.
I början av maj meddelade Nyföretagarcentralerna i Finland att antalet grundade företag har minskat med omkring 15 till 20 procent under coronakrisen jämfört med början av det här året. Statistiken är framtagen av Patent- och registerstyrelsen.
Jan uppmanar den som kanske inte vågar ta steget ut just nu att ändå aktivt hålla liv i sina drömmar.
- Jobba på din idé. Prata med olika människor som kan vara potentiella kunder och samarbetspartners. Det kommer du ändå behöva göra i något skede så bygg upp din självkänsla redan nu.
En föredel som ung företagare
I Moas och Ronnys fall är företagandet något de gör vid sidan om studier och annat jobb. Det innebär också att risktagandet inte är lika stort.
- Om det går dåligt kan vi sälja vidare vattenskotrarna och lägga ner företagen med små förluster. Det är en fördel som ung företagare att man ofta kan börja småskaligt vid sidan om arbete eller skola, säger Ronny.
Moa och Ronny är inne på samma linje som Jan vad gäller att våga verbalisera sina egna företagsfunderingar.
- Unga brukar ofta ha bra företagsidéer men vågar inte förverkliga dem vilket är synd. Vårt tips är att berätta högt om dina drömmar och utveckla din idé tillsammans med vänner och familj, de kan komma med insikter du själv inte tänkt på.