Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Festen vid bensinpumparna verkar fortsätta trots kraftigt stigande råoljepris

Från 2020
En kvinna fyller på bensin i bilens tank.
Bildtext Bensinpriset har inte ännu reagerat på dyrare råolja.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Råoljepriset har stigit brant under maj månad, men än så länge har bensinpriset inte reagerat nämnvärt.

Medelpriset på 95-oktanig bensin ligger i dag på 1,26 euro per liter. Det är ett par cent mer än medelpriset i början av månaden. Dieselns literpris är 1,12 euro, enligt nätsidan polttoaine.net., vilket är så gott som oförändrat jämfört med läget för några veckor sedan.

Priset på råolja av Brentkvalitet har däremot stigit till 35 dollar per fat från 20 dollar i slutet av april. Den främsta orsaken till prisstegringen är den kraftiga nedskärningen i produktionen.

Förändringen har knappast något att göra med att samhällena småningom öppnar upp igen då den värsta coronakrisen börjar mattas av, säger direktör Sami Oja vid Neste.

Kraftigt nedskuren råoljeproduktion

Oljeproduktionen har minskat med i snitt 20 procent under våren. Ett priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland ledde tidigare i år till ett prisras på råolja.

I nuläget är det medlemmar i de oljeproducerande ländernas förbund Opec och Ryssland som infört de största produktionsbegränsningarna.

Framställningen av den dyra skifferoljan i Nordamerika har drabbats av andra produktionstekniska problem.

Det är bland annat coronarestriktionerna som håller konsumentpriserna på oljeprodukter nere, säger Oja. Också tidsmässiga faktorer inverkar på hur snabbt en oljeprisstegring syns hos oss, samt valutakurserna.