Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet gav Ajax Champions League-biljetten – AZ Alkmaar tog kontakt med Uefa

Från 2020
Den 1 mars var det AZ Alkmaar som jublade och Ajax som var missnöjda.
Bildtext Den 1 mars var det AZ Alkmaar som jublade och Ajaxspelarna som var missnöjda.

Den holländska fotbollsligan avslutades i förtid på grund av coronavirusets framfart. Inget mästerskap delades ut, men ettan Ajax fick den enda direktbiljetten till Champions League-slutspelet. Beslutet föll inte tvåan AZ Alkmaar i smaken.

I AZ Alkmaar var man missnöjda med hur det nationella fotbollsförbundet KNVB agerade då Europaplatserna delades ut.

På grund av coronaviruset avbröts och inhiberades den holländska ligasäsongen. Både Ajax och AZ Alkmaar hade då 56 poäng. Vid lika poäng fäller målskillnaden avgörandet i Holland och därför tilldelade förbundet Ajax direktbiljetten till Champions League-gruppspelet säsongen 2020–21.

Ajax hade +45 i målskillnad mot +37 för AZ Alkmaar. Om inbördes möten hade avgjort så hade rangordningen varit den motsatta. AZ Alkmaar vann säsongens båda matcher mot Ajax, 1–0 hemma i december och 2–0 borta i mars.

LagPoängEuropabiljett
1. Ajax56Champions League
2. AZ Alkmaar56Champions League-kval
3. Feyenoord50Europa League
4. PSV49Europa League-kval
5. Willem II44Europa League-kval
6. Utrecht41

AZ Alkmaar var inte till lags med att tvingas kvala för en plats i Champions League-slutspelet. Därför tog klubben kontakt med det europeiska fotbollsförbundet Uefa och uttryckte sitt missnöje.

– Målskillnaden är ingen objektiv måttstock, ska klubben ha motiverat sin ståndpunkt med och uppges ha pekat på att laget vann de båda inbördes matcherna.

Det holländska förbundet har inte för avsikt att ompröva beslutet.

– Vi har meddelat AZ att inget har förändrats. Vi står fast vid rankningen och Ajax är nummer ett, meddelar talesmannen Jaap Poulsen.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln