Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaepidemin utmanar fjärrtrafiken – halvtomma fordon är inte lönsamma: "Köp platsbiljetterna runt dig"

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 13:04.
Människor på Helsingfors järnvägsstation
Bildtext I fjärrtågen har städningen ökat avsevärt under coronaepidemin. Extra tågvagnar och färre passagerare gör säkerhetsavstånd möjligt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Färre passagerare och ökad säkerhet. Att värna om resenärernas säkerhet på en helt ny nivå har blivit vardagsmat för fjärrtrafiken under coronakrisen.

Flygplatser, tågstationer och busshållplatser gapar tomma. Klistermärken på golv och röster i högtalare påminner dig om det som för tre månader sedan var ett helt okänt begrepp: håll säkerhetsavstånd.

Marja Salisma står och väntar på sin buss på Kampens busstation i Helsingfors. Hon har packat väskan för att åka till Iittala i Tavastehus.

Marja Alasma väntar på sin buss. Hon bär munskydd.
Bildtext Coronakrisen har inte satt stopp för pendlandet för Marja Salisma. Munskydd är viktigt, fast det inte är så trevligt att bära, säger hon.
Bild: Belén Weckström / Yle

– På bussen påminner de oss om att hålla avstånd till andra. Men det har varit lätt när vi är så få passagerare – ibland åker jag ensam, säger hon.

Salisma, som ofta har åkt fjärrbuss under coronaepidemin, har tagit till egna säkerhetsåtgärder.

Hennes rosa munskydd med fjärilar guppar upp och ner när hon förklarar hur bussbolaget Paunu har värnat om passagerarnas säkerhet.

Om vi åkte med halvtomma bussar skulle vi vara tvungna att höja biljettpriserna

Lauri Helke, vd för Onnibus

– De har klarat av det bra. Chauffören sitter avskärmad från oss, en kan inte sitta nära hen. Jag har känt mig trygg, men nog ser det konstigt ut i bussen nu för tiden, säger Marja Salisma.

Kritik mot fjärrbussar

Alla bussbolag har inte fått lika bra respons då det kommer till säkerhet. Det populära lågprisbolaget Onnibus har kritiserats i sociala medier för att inte ta säkerhetsavstånd i beaktande.

"Säkerhetsavstånd är upp till kunden själv. Du kan till exempel köpa fyra biljetter", säger Onnibus chaufför till en resenär som frågar om en proppfull buss är säker att åka med. Hallå, ett annat alternativ skulle vara att lägga till flera turer, då efterfrågan ökar, föreslår en Twitter-användare.

"Coronaåtgärderna gäller tydligen inte Onnibus. Åbo-Helsingforsbussen var fullsatt, inga begränsningar. Fler än tio personer i samma utrymme, ingen hänsyn till två meters säkerhetsavstånd. Service: noll av fem. Var är företagets ansvarstagande? Så här ska det inte vara", skriver en missnöjd kund på Twitter.

– Vi vill låta människor välja hur de sitter i bussen. En kan köpa platsbiljetterna runt sig om en vill försäkra sig om att ingen sitter bredvid. Biljetterna kostar bara några euro, säger Lauri Helke som är vd för Onnibus.

– Om vi åkte med halvtomma bussar skulle vi vara tvungna att höja biljettpriserna.

Kampens busstation för fjärrtafik
Bildtext På busstationen i Kampen i Helsingfors har det varit tomt under coronakrisen.
Bild: Belén Weckström / Yle

Onnibus har i stället för garanterat säkerhetsavstånd vidtagit andra säkerhetsåtgärder.

Om en passagerare har symtom får hen inte resa, ingen får sitta vid chauffören, det finns desinfektionsmedel ombord och resenärerna stiger in genom bakdörren i bussen.

Säkerhetsavstånd omöjligt

Också i flygtrafiken kommer det att vara svårt att uppfylla det rekommenderade säkerhetsavståndet när coronarestriktionerna luckras upp, andra länders gränser öppnar och antalet passagerare ökar igen.

– Därför har vi vidtagit andra säkerhetsåtgärder, som att det är obligatoriskt att bära munskydd för passagerare och personal, säger Päivyt Tallqvist som är mediechef på Finnair.

Det kändes lite skamligt att flyga under pandemin, men jag kände mig trygg under resan

Tanja Schnitt

Precis som på Onnibus får Finnairs passagerare stiga ombord i den bakre delen av fordonet. Det här ska hjälpa att minska behovet av att röra på sig i kabinen.

Flygbolaget kan inte förbjuda passagerare att äta, dricka eller använda toaletten, men de rekommenderar att en undviker det för att minska smittorisken.

– Om det är ett kort flyg är det kanske inte nödvändigt att dricka eller äta, säger Tallqvist.

Pidä turvaväli!- tarra lentoaseman lattiassa.
Bildtext Klistermärken på golvet påminner resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats att hålla säkerhetsavstånd.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Det är viktigt att passagerare har med sig tillräckligt många munskydd för resan. Om du tar av dig ditt munskydd och sätter på det igen ökar risken att du blir smittad. Du kan läsa om hur du ska använda munskydd här.

Städningen av Finnairs plan har ökat och varje gång ett plan landar i Helsingfors ska det desinficeras.

I Sverige är attityden mer avslappnad

Tanja Schnitt bor i Stockholm men har flugit till Helsingfors för att vara med sin familj under coronakrisen.

– Det kändes lite skamligt att flyga under pandemin, men jag kände mig trygg under resan. Jag försökte hålla mig långt borta från andra människor, säger Schnitt.

Tanja Schnitt
Bildtext Tanja Schnitt har flugit under coronakrisen. Det är bra att Finnair har infört munskyddstvång, säger hon.
Bild: Belén Weckström / Yle

Propellerplanet som Tanja Schnitt flyger med är så pass tomt att kabinpersonalen kan be passagerare att flytta sig längre ifrån varandra.

– Finnair hade gett mig instruktioner om att inte tillbringa mera tid på flygplatsen än absolut nödvändigt, säger hon. Men på Arlanda höll inte alla tillräckligt avstånd och det var irriterande.

Schnitt beskriver mottagandet i Helsingfors-Vanda flygplats som något ur en film.

Nog är det trevligare att flyga under normala omständigheter

Tanja Schnitt

– Vi togs emot av människor iklädda skyddsdräkter som ställde oss många frågor om hur vi mådde och hur vi skulle ta oss hem. Det är så annorlunda stämning jämfört med i Sverige där synen på pandemin är mera avslappnad.

Utöver det dystopiska inslaget är Schnitt inte orolig under sin flygresa.

– Det var en annorlunda flygning. Nog är det trevligare att flyga under normala omständigheter, säger hon.

Tomma tåg

Om drygt tre veckor, den 15 juni, kommer VR:s tågtrafik att börja operera med nästan full kapacitet. Under coronakrisen har tågtrafiken präglats av inställda tåg, indragna rutter och färre passagerare ombord.

– Det viktigaste är att vi har tillräcklig tågkapacitet så att tågen inte blir överfulla, säger VR:s verkställande direktör Rolf Jansson.

Kvinna använder handdesinfektionsmedel
Bildtext Kom ihåg handdesinfektionsmedel då du reser.
Bild: Mostphotos

Desinfektionsmedel finns tillgängligt för den som behöver det och städningen av tågen har ökat. VR har investerat i desinfektionsmaskiner för att kunna städa tågen grundligt.

– Vi har också utvecklat en algoritm som placerar passagerare så långt ifrån varandra som möjligt då de köper sina biljetter, säger Jansson.

Eftersom passagerare får byta plats under resans gång kan VR inte garantera att platserna hinner desinficeras förrän någon annan sätter sig där.

Snart ska det i stället vara möjligt för kunderna att köpa en egen hytt.

– Vi hoppas att finländarna tillbringar sommaren i landet, säger Jansson.

Så här skyddar du dig under din resa

  • Ta hand om din hygien. Tvätta dina händer innan du stiger ombord.
  • Det är alltid bra att ha med eget handdesinfektionsmedel.
  • Ta med tillräckligt med munskydd för din resa.
  • Försök minimera kontakt med människor då du reser.
  • Om du flyger, packa lätt bagage så att du rör dig så lite på flygplatsen som möjligt.
  • Håll säkerhetsavstånd om du kan.
  • Om du reser internationellt, ta reda på säkerhetsrestriktionerna i landet du reser till.

Fjärrtrafik under coronaepidemin – hur värnar bolagen om din säkerhet?

7:58

Diskussion om artikeln