Unika hus och egenartad arkitektur - kolla in tio originella byggnader runtom i Finland
Tio originella byggnader
Kika in i Finlands minsta kyrka, besök bastubyn på myren, åk till fyren på landsgränsen eller hör spökhistorier på herrgården. Finland är fullt av originell och vacker arkitektur. Här är tio byggnader som publiken tipsat reseguiden Egenland om. Se videorna!
1. Kammi-kylä – fyndighetens fäste, en bastuby på torvmossen
Spångarna för över till Ruuhineva myr i byn Nummijärvi i Kauhajoki. Under tio års tid har ett antal egenartade byggnader formats på myren, och över tiden har det också blivit ett besöksmål.
Kammi-kylä är Erkki Kalliomäkis egna plats som han röjt på torvmossen i Nummijärvi. Det är till för lugn vistelse i naturen, där “det inte hittas några räta vinklar eller raka hörn”.
Det är fritt fram att besöka Kammi-kylä. Alla byggnader står öppna, bastun kan man hyra och sedan ta ett dopp i torvkällan intill. Vid brasan kan man grilla en bit mat.

2. Märket – en vindpinad fyrö som korsas av en landsgräns
Märket är Finlands västligaste punkt. Fyren med samma namn står på den lilla kobben som Finland delar med Sverige. Du behöver ändå inget pass här, det är fritt att promenera över landsgränsen.
Du kan med andra ord bada bastu i Finland och ta ett dopp i en liten lagun som ligger på Sveriges sida om gränsen.
Märket byggdes av tvång. Så många fartyg hade förlist mitt på det oberäkneliga Ålands hav.
I motsats till mången annan fyr är Märket inte hög och smal, utan liten och bastant, för att hålla för stormar och bränningar. På det lilla skärets högsta punkt har fyren stått sedan 1885 och säkrat fartygens färder över havet.
År 2007 räddade Finlands fyrsällskap den då väldigt förfallna fyren. Sällskapet upprätthåller och restaurerar den unika fyren med hjälp av frivilliga talkokrafter.

3. Ön Varjakansaari – en öde ö med drömlik stämning
För hundra år sedan fungerade Nordens största såg på ön Varjakansaari utanför Uleåborg, och den livliga byn hade sin egen brandstation, biograf, affärer och finka.
Hit fick man el före fastlandet. Men sedan slutade sågens verksamhet tvärt.
Sågbyn från början av 1900-talet är nu ödelagd men kulturhistoriskt värdefull. Här finns fortfarande flera gamla byggnader bevarade, som huvudkontoret och brandstationen.
Sommartid kan man ta sig till ön med båt eller per handdriven färja. På vintern tar man sig hit över isen.

4. Japanhuset – en liten bit av Japan finns i Ranua
Kan du inte resa ända till Japan, besök då Japanhuset i Ranua. I det här vänskapshuset kan du få en känsla för japansk kultur och fördjupa dina kunskaper om Japan.
Riktiga Japanfans kan glädjas åt den traditionsenliga omgivningen. En del av rummen har till exempel tatamigolv och shōjidörrar av japanskt papper.
Huset omges av en trädgård i japansk stil, med olika element. Japanska gäster har konstaterat att Japanhuset är mer japanskt än många hus i Japan.
I Japanhuset kan man delta i en japansk teceremoni eller laga japansk mat. Det finns också möjlighet att övernatta: då sover man naturligtvis på en tatamimatta.
Japanhuset byggdes år 1998 mitt i den lappländska naturen i samarbete med Ranuas japanska vänskapskommun Iwasakimura.

Det fina med området avslöjas under årens lopp – hur gräsmattan ligger, hur husen smälter samman med terrängens formationer
― Noora Kiili, Sunila
5. Sunila – Alvar Aalto-fantasternas stadsdel i Kotka
Bostadsområdet och cellulosafabriken Sunila är Alvar Aaltos konststycken. Då Sunila byggdes på 1930-talet var det arbetarnas paradis: fungerande inomhustoaletter och rinnande vatter både för donare, ingenjörer och godsägare.
Senare fick Sunila vara förebild för mången förort i Helsingfors. Arkitekturen är i kontakt med naturen, och människans behov är tillgodosedda.
– Det fina med området avslöjas under årens lopp – hur gräsmattan ligger, hur husen smälter samman med terrängens formationer, beskriver invånaren Noora Kiili.
I dagens läge irrar japanska Aalto-fans in på grannskapets gårdar, men gräsrotsaktivisterna tycker att det gott kunde komma fler turister hit.

6. Stenkyrkan i Övre Såka – Finlands minsta stenkyrka har öppet varje dag
I den lilla byn Övre Såka nära Karleby hittas en medeltida stenkyrka med spåntak, glasmålningar och vitkalkade väggar.
Det speciella med kyrkan är – förutom storleken – att den är en miniatyrmodell av S:t Henriks kyrka i Pyttis.
Den pyttelilla stenkyrkan är en 50-årsgåva till en äkta make. Det var Leena Harjunpää som lät bygga den på gården till parets sommarbostad.
Trots att kyrkan är parets privata egendom står dörrarna alltid öppna, och besökare är välkomna att sätta sig i kyrkbänken för en stund i stillhet.

7. Urajärvi herrgård – historia, spöken och empirestil i Asikkala
På Urajärvi gård får man bekanta sig med livet från gångna tider – och möjligtvis kan man möta några nutida spöken.
Herrgårdens sista invånare var de ogifta syskonen Hugo och Lilly von Heideman som testamenterade sin hemgård att upprätthållas som herrgårdsmuseum.
Huvudbyggnaden bjuder på en tidsresa till det kosmopolitiska syskonparets liv, mitt i den tavastländska landsbygdens idyll.
Flygeln står och väntar på en pianist i salongen med djupröda väggar, och det är som att Hugo von Heideman precis hade stigit upp från sitt skrivbord, som pryds av brevknivar och skulpturer i miniatyrformat.
Herrgårdsmuseet ordnar guidade rundturer, också med spöktematik. Urajärvi sommarteater återger herrgårdens historia i sina teateruppsättningar.

8. Lovisa Historiska hus Hus – evenemanget för trähusfantaster, med rätt att kika in
Varje år i augusti bjuder invånarna i gamla stan i Lovisa allmänheten hem till sig. Evenemanget Lovisa HistoriskaHus lockar folk som intresserar sig för att restaurera och inreda gamla hus att vandra runt på de pittoreska gränderna.
– Ofta märker besökarna sådant som vi inte har fäst uppmärksamhet vid. Det är roligt att se sitt eget hem med andras ögon, säger Kristian och Rebecca Wahlström som öppnat dörrarna till sitt gula trähus för besökare.
När evenemanget ordnades för första gången år 2005 var det det första av sitt slag. Nu ordnas liknande evenemang också i andra städer.
Mellan varven kan man sätta sig på ett av de många gårdskaféerna, shoppa på gatuloppis eller bekanta sig med husägare.

Det lönar sig att bevara gamla byggnader, för de har en egen anda och atmosfär. Den har kommit till via historia och liv. Husen har ibland undergått prövningar, och allt det kan man ana.
― Petra Karjalainen, Pulsa station
9. Vasa vattentorn – landmärket som är en klättervägg
Österbotten är platt, men mitt i Vasa reser sig Finlands äldsta fungerande vattentorn till en höjd på 49 meter.
Rödtegelbyggnaden i jugendstil blev färdig år 1915 och är en sann pärla bland vattentorn, och ett landmärke för Vasa.
Förutom vatten flödar här energi, eftersom klätterföreningen Vasa High Sport har sin hemvist i tornet. Föreningens 20 meter höga klättervägg är den näst högsta träningsväggen för inomhusklättring i Finland.

10. Pulsa station – paret Karjalainen räddade den unika stationsbyn
Området kring Pulsa järnvägsstation är den mest välbehållna stationsbyn som byggts på 1800-talet i Finland. Pulsa ligger ungefär 25 kilometer från Villmanstrand.
– Inte hade vi ju behövt stationen, men stationen behövde oss, konstaterar Lasse Karjalainen.
Petra och Lasse Karjalainen räddade Pulsa station från förödelse, och nu flödar livet på stationen: här finns ett kafé, ett frukostpensionat och det ordnas evenemang.
Det var järnvägen som i tiderna födde den här knutpunkten för spårtrafik, och kring den byggdes det upp en livlig by långt från staden, alltså Villmanstrand. Men år 1977 tystnade Pulsa. Tågen till St. Petersburg eller Helsingfors stannade inte längre här.
Från den livliga eran finns kvar en fantasifull miljö, angenäm arkitektur och en vilsam park.

Det tog inte slut än! Får vi presentera: Finlands (eller till och med världens) längsta vägg!
På allvar: det är ju knappast Finlands längsta vägg. Men två skateboardande kompisar kom på hur de ändå kunde göra väggen till en sevärdhet.
Valtteri Karjula och Henri Ylikulju letade efter lämpliga gator för att åka skateboard på, och då lade de märke till den gula träväggen. Väggbräderna böljade på den extra långa väggbiten, som bara hade ett pyttelitet fönster.
– Vi började fråga våra polare om de vet var den längsta väggen i Brahestad finns. Vid något skede blev det Finlands längsta vägg, och nu kan man nog redan säga, att det handlar om världens längsta vägg, skojar Ylikulju.
Översättning: Eva Pursiainen

Egenlands resmål på kartan:
Egenland – en kulturreseguide till Finland
- Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
- Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
- Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
- Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
- Följ oss på instagram: @egenland!