Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Basinkomst får grönt ljus av Spaniens regering - ges till de mest sårbara för att lätta på krisbördan

Från 2020
Ett barn matar duvor i parken Retiro i Madrid 26.5.2020
Bildtext Ett barn matar duvor i parken Retiro i Madrid 26.5.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Spaniens regering har godkänt planerna på en månatlig basinkomst för de sårbaraste hushållen i landet. Basinkomstprojektet ingår i regeringsprogrammet men klubbades nu igenom i förtid på grund av att coronakrisen försatt många i en svår situation.

Finansminister María Jesús Montero beskrev under en presskonferens på fredagen den nya garanterade minimiinkomsten som ett jättesteg i kampen mot ojämlikhet, skriver El País

- Det här är en historisk dag för vår demokrati. I dag visar vår regering att den väljer social rättvisa och att den tar landets konstitution på allvar, sade vice premiärminister Pablo Iglesias, som leder vänsterpartiet Unidas Podemos.

Enligt programmet för basinkomst ska 1,6 miljoner människor lyftas upp ur extrem fattigdom. Det är en grupp som representerar 12,4 procent av befolkningen. I övriga EU-länder hör i medeltal 6,9 procent av befolkningen till den gruppen.

Inkomsten rör sig mellan 462 och 1 015 euro

Varje vuxen person som ingår i programmet ska enligt planerna månatligen få en summa som kan byggas på med andra sociala förmåner enligt behov.

En ensamstående skulle få minst 462 euro medan summan för familjer varierar. Det högsta beloppet är 1 015 euro.

Dam som sitter i skuggan på en strand på Teneriffa
Bildtext Stränderna har öppnats igen i Spanien
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett permanent skyddsnät för de mest utsatta i samhället

Socialskyddsminister José Luis Escrivá säger att det nya systemet ska fungera som ett permanent skyddsnät för de mest utsatta i samhället.

De som erhåller basinkomst ska också motiveras till att söka arbete samtidigt. Escrivá har lovat att det ska gå att kombinera det månatliga stödet med lön från ett nytt jobb under en viss period. Enligt ministern måste den här möjligheten finnas så att arbetslösa känner sig motiverade att söka arbete.

Basinkomsten omfattar bara de fattigaste

Basinkomsten omfattar personer under 65 år som befinner sig i en svag position i samhället.

I praktiken handlar det om ungefär 850 000 hushåll vilket innebär ungefär 2,3 miljoner människor. Satsningen beräknas kosta Spanien tre miljarder euro per år.

För att få basinkomst måste en person ha varit länge arbetslös eller stå utanför vanliga arbetslöshetsunderstöd. Till exempel snuttjobbare och självständiga yrkesutövare har i allmänhet inte rätt till arbetslöshetsunderstöd i Spanien.

Också utländska personer som har bott i Spanien i minst ett år och har permanent uppehållstillstånd kan beviljas basinkomst.

Många lever på fattigdomsgränsen

I Spanien lever 26,1 procent på fattigdomsgränsen vilket betyder att de lever på mindre än 60 procent av medianinkomsten. Det betyder 8 871 euro per år, uppger El País.

Koalitionsregeringen - som leds av socialistpartiet (PSOE) och vänsterpartiet Unidas Podemos - har sökt efter ett rimligt sätt att lösa fattigdomsproblemet. I början av året ställde Podemos ledare Pablo Iglesias basinkomst som ett villkor för regeringssamarbetet med PSOE då riktlinjerna för samarbetet drogs upp.

Partierna hade enats om att basinkomstsprojektet ska ingå i regeringens fyraårsprogram. Men coronaviruset kom att ändra på prioriteringarna så att systemet nu tas i bruk snabbare.

Spanien hör till de länder i Europa där pandemin slagit till mycket hårt. Situation för de redan sårbaraste i samhället har förvärrats ytterligare.

Familj på promenad i Oviedo i norra Spanien 17.5.2020
Bildtext Familj på promenad i Oviedo i norra Spanien 17.5.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Avsikten är också att jämna ut stödet så att alla regioner omfattas av samma system

Också tidigare har ett slags basinkomst existerat för sammanlagt 300 000 människor i de olika regionerna i Spanien. De regionala skillnaderna har dock varit stora.

Till exempel i Baskien har cirka 70 procent av människor som levt på fattigdomsgränsen kunnat få stödet medan andelen i Andalusien har varit bara två procent.

Avsikten med basinkomstsystemet bland annat att öka jämställdheten bland fattiga i de olika regionerna.

I lördags sa premiärminister Pedro Sánchez att den spanska regeringen har ett ansvar att hjälpa dem som har blivit hårt ansatta av coronakrisen.

- Varken regeringen eller det spanska samhället tittar bort då våra landsmän köar för att få mat.

Källor: BBC, El País, Reuters, thelocal.es, Yle Uutiset