Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte och Nooralotta Neziri tävlar i minilandskamp mot Norge – Therese Johaug ska försöka klara VM-kvalgräns: ”Blir tufft men hoppas kunna springa i jämnare fart”

Från 2020
Uppdaterad 26.05.2020 15:56.
Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri tävlar den 11 juni.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Det är nu bekräftat att skidstjärnan Therese Johaug står på startlinjen under The Impossible Games i Oslo om drygt två veckor. Tävlingen kommer också att ha blåvitt inslag då Annimari Korte och Nooralotta Neziri tävlar mot norskor på 200 meter häck.

För en dryg månad sedan lanserade arrangören av Diamond League-tävlingen i Oslo The Impossible Games. Tävlingen som ska gå på Bislett ersätter den vanliga DL-tävlingen som inte kan genomföras på grunda av coronaviruset.

Sedan tidigare har det varit klart att bland annat Kasten Warholm, Armand Duplantis och Karoline Bjerkeli Grövdal ska tävla. I dag presenterades resten av startfältet och bland annat skidstjärnan Therese Johaug ställer upp på 10 000 meter.

– Jag är väldigt glad över att det blir 10 000 meter och inte 3000, ju längre desto bättre är det för mig. Jag har förberett mig lite bättre än inför NM förra året och jag kommer inte att gå på samma juniortabbe och spränga mig i början, säger hon till NRK.

Johaug ska försöka klara tiden 31.50 som var kvalgränsen till VM i Doha förra året. Tiden är 30 sekunder snabbare än den Johaug löpte då hon vann guld i norska mästerskapen i fjol.

– Det blir tufft men jag hoppas kunna springa i lite jämnare fart och kanske kunna ha lite krafter kvar till slutet, säger hon.

Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: EPA

Korte och Neziri med i landskamp, norska bröderna möter världsmästaren

Tävlingen kommer också att ha två finländska deltagare. Annimari Korte och Nooralotta Neziri ställer upp på 200 meter häck och möter norskorna Isabelle Pedersen och Line Kloster i en minilandskamp.

Reetta Hurske fick också en inbjudan men valde att tacka nej.

– Tävlingen passar inte in i min kalender. Då det länge har varit osäkert när tävlingssäsongen kommer att börja har jag valt att förlänga träningsperioden, säger Hurske enligt friidrottsförbundet.

Bröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen tävlar också på Bislett. Filip kommer att löpa 1000 meter där han ska försöka slå Vebjörn Rodals norska rekord 2.16,78 som nu har 24 år på nacken.

Filip Ingebrigtsen har också meddelat att om han känner sig fräsch tävlar han också på 2000 meter med sina bröder. Om rekordförsöket tar för mycket av krafterna ställer han upp som hare.

Henrik, Jakob och Filip Ingebrigtsen jublar.
Bildtext Bröderna Ingebrigtsen tävlar i Oslo.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

2000-metersloppet kommer att bli en virtuell landskamp mellan Norge och Kenya. VM-guldmedaljören Timothy Cheruiyot löper distansen hemma i Kenya tillsammans med fyra landsmän och deras tider kommer att matchas mot norrmännens.

Genomsnittstiden för de tre första i varje lag avgör vem som vinner tävlingen.

– Det blir väldigt speciellt. Man kan väl säga att den som vinner tävlingen är bäst i världen utan att kalla det för ett världsmästerskap, säger Jakob Ingebrigtsen till VG.

Bröderna Ingebrigtsen kommer att få sällskap på distansen av Per Svela och Narve Gilje Nordås.

Diskussion om artikeln