Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dagens värmerekord nosar på gränsen till högsommarvärme i Östnyland: 24,5 grader mättes i Borgå

Från 2020
Personer ligger i gräset och njuter av solskenet.
Bildtext Värmerekordet kan slås flera gånger under veckan. Bildsättningsbild.

Vårens värmerekord har slagits flera gånger under dagens lopp. Hittills har den högsta temperaturen mätts till 24,5 grader celsius vid mätningsstationen i Harabacka i Borgå, rapporterar Yle Uutiset.

Det föregående värmerekordet noterades på söndagen, då 21,9 grader mättes i Uleåborg. Då förutspåddes att veckan skulle bli varm och tisdagen veckans varmaste dag.

Och varmt är det. Söndagens värmerekord har redan slagits i Esbo, Helsingfors, Vanda, Åbo, Lampis, Uttis, Vihtis, Mäntsälä och Villmanstrand.

Yles meteorolog Anne Borgström uppskattar att temperaturen fortsätter stiga under dagens lopp och nya, mindre rekord mäts till kvällen.

Högsommarvärme i Östnyland

- Låt oss säga så här, att jag blir förvånad om inte gränsen för högsommarvärme nås i dag, konstaterar Borgström.

Enligt Borgström är det mest sannolikt att gränsen för högsommarvärme, det vill säga 25 grader celsius, överstigs i Kouvola, Uttis och Borgå.

Två barn ligger i en hängmatta.
Bildtext Sommarvärmen är här, lämpligt till skolavslutningarna.
Bild: Mostphotos/Patrik Borgenhard

Svalare på onsdagen

Till onsdagen utlovas svalare väder, med nordvästlig vind som för med sig svalare luft och ett nederbördsområde som fram till torsdagen rör sig över landet mot ost.

På onsdagen är temperaturen över 20 grader celsius i landets södra och ostliga delar, men faller på torsdagen under 20 grader i hela landet.

Vädret blir sedan varmare under veckoslutet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Kevään lämpötilaennätys kurkottelee hellerajaa: Porvoossa mitattiin jo 24,5 celsiusta" skriven av Anna Näveri. Översättningen är gjord av Leo Gammals.