Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tufft för småbryggerier – hoppas lättade restriktioner ger uppsving

Från 2020
Patrik Björkman kokar humle i Kvarken Brewery
Bildtext Patrik Björkman tror att coronakrisen kan ha långt gående konsekvenser för småbryggerier. Arkivbild.
Bild: Magnus Hansén

För många småbryggerier har coronakrisen lämnat ett stort hål i omsättningen. Nu hoppas de att sommaren kan rädda året.

Då restaurangerna och barerna varit stängda har småbryggerierna tappat en stor del av sin kundkrets. Många talar om till och med 50 procent mindre i omsättning.

- För vår del ser vi att restaurangförsäljningen är totalt utblåst. Det syns direkt i vår försäljning och vi har tvingats kapa ner på vår dagliga verksamhet. Coronakrisen har väldigt starka och konkreta följder, säger vd:n för Kahakka brewery i Karleby, Nicke Kavilo.

På bryggeriet i Karleby har man tvingats permittera sina anställda. Men också tänka på mer kreativa och innovativa lösningar för att kompensera för bortfallet

- Nog har det skapat lite huvudbry och till viss del också sömnlösa nätter, så inte går vi oberörda. Men på ett annat plan har det tvingat fram lite nya kreativa lösningar och att se världen från det nya normala.

- Vi har satsat mera på det lokala. Det har definitivt varit en stor grej för oss. Jag tror att det är något som vi behöver kämpa för och förstärka synligheten på hemmaplan. Vi vill gärna se att det blir det nya normala.

Nicke Kavilo.
Bildtext Vd:n för Kahakka brewery i Karleby, Nicke Kavilo, vill förstärka synligheten på hemmaplan. Arkivbild.
Bild: © 2014 Tomas Tiainen

Kvar i vinterförsäljningsläge

På Kvarken bryggeri i Replot i Korsholm har försäljningen sjunkit med 40 procent jämfört med samma tid ifjol.

- Det känns som om vi ännu är kvar i vinterförsäljningsläge. Lite ljusningar i handeln har det varit då det blivit varmare, men inte är det alls som i fjol eller året innan, konstaterar vd:n Patrik Björkman.

Våren och sommaren är vanligtvis den period då småbryggerierna kompenserar för den sämre vinterperioden.

- Nu handlar det inte om att överleva sommaren utan om att överleva vintern efter den här dåliga försäljningen, säger Björkman.

- Vi får hoppas att det blir en varm sommar och att folk tar det här stöd det lokala till hjärtat. Det beror på hur folk vågar plocka med sig mer smakrika produkter till sin sommarkasse.

Av Kvarken bryggeris produktion går ungefär 60 procent till dagligvaruhandeln, men även där har man sett en liten svacka.

- Även om butikerna är öppna så har folk blivit lite försiktigare med vad de köper. Alla lite dyrare hantverksprodukter faller bort när folk tänker mer ekonomiskt.

- Det blir inte hantverksölen, som kostar 3-4 euro och som är lite mer som en lyxvara till maten, som folk tar åt sig i dessa tider.

Stöd det lokala-attityd

I och med coronakrisen har många österbottningar värnat om det lokala. Det påpekar också Jura Mikkonen, vd för Bocks bryggeri i Vasa.

- Om man ska se något positivt som har kommit ut av allt det här, så har tanken kring lokalproducerat kanske slagit rot på ett annat sätt än det normalt gör.

Mikkonen har till exempel märkt av en stöd det lokala-attityd bland många av de lokala köpmännen.

- De kanske sätter de lokala varorna bättre fram och de tar kanske in lite större lager än normalt. Det är förstås sådant som hjälper oss i stunden, men i långa loppet är det avgörande hur snabbt produkterna försvinner från butikshyllan. Så det är för tidigt att säga vad slutresultatet blir av det.

alkon oluthylly
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

En stor positiv grej enligt Mikkonen är att regeringen lättat på coronarestriktionerna och tillåter restaurangerna att med vissa restriktioner öppna igen från och med den första juni.

- Det hjälper oss massor. Ser man på hela Bocks verksamhet så står restaurangverksamheten för 70-80 procent. Medan hälften av bryggeriets produktionsvolymer säljs via våra egna restauranger. Så att på alla fronter kunna öppna upp kommer att sätta hjulen i rullning, säger han.

Patrik Björkman är däremot mer skeptisk till om öppningen av restaurangerna kommer att ge något större uppsving.

- Fastän det börjar röra på sig igen så har restauranger och pubar sina lager fulla. Även om de öppnar från första juni, misstänker jag att det är svallvågor som kommer att pågå till nästa år innan man ser någon normalisering.

- Inte har jag några större förhoppningar om att det kommer att bli en stor räddare på det viset.

Han tror också att coronakrisen kan vara slutet på många småbryggerier.

- Jag tror att många säkert kommer att gå under. Personligen ser jag inga stora orosmoln för oss själva. Men jag är rädd för att många som är mer beroende av anställd personal kommer nog att få det svårare.

Regeringen kan ge hjälp på traven

Regeringen har i sin tur gett positiva signaler till småbryggerierna gällande distansförsäljningen. Småbryggeriförbundet har lagt fram ett förslag om att småbryggerierna bland annat ska få sälja öl hem till konsumenten.

Regeringen har fått upp ögonen för situationen och tagit upp ämnet för behandling. De har lovat fatta ett beslut inom maj månad.

- Naturligtvis önskar jag att det ska gå igenom. Det ger oss en nödvändig kanal och en livlina att hänga vid med tanke på det bortfall som restaurangernas stängning har förorsakat för oss, säger Nicke Kavilo.

Ett ölbryggeri där ölburkar färdas på en produktionslinje. En kvinna övervakar produktionen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Småbryggerierna hävdar att marknadssituationen är snedvriden eftersom det i resten av Europa är tillåtet att sälja direkt till användarna via distansförsäljning.

- Då konsumenter köper sin öl från nätet och får den skeppad hit från mellersta Europa så rinner skattepengarna ut. Det är ingen win-win i den här situationen, konstaterar Kavilo.

- Då vi vet att kvaliteten på hantverksbryggeriernas produkter har höjts enormt under de senaste åren, så har vi möjlighet att producera likvärdigt kvalitativa produkter, så det finns ingen orsak att inte välja finsk produktion.

Föråldrad alkoholpolitik

Förslaget är att lagen om distansförsäljning skulle vara tillfällig och gälla det här året. Enligt Jura Mikkonen är det värt ett försök.

- Det finns en marknad för distansköp av alkoholhaltiga produkter. För mikrobryggeriernas del återstår det att se vad den där effekten är. Det kommer att bli spännande att testa, men jag förväntar mig inga massiva volymer.

Mikkonen ser det mest som ett test på hurudan alkoholpolitik man kan föra i Finland i framtiden. Han anser att alkoholpolitiken i dagsläget är föråldrad.

- Vi har många gamla förutfattade meningar i politiken om vad vårt förhållningssätt till ölet är och vad olika policyn leder till. Det håller på att av sig själv ske en kulturell omvälvning och det blir för mig personligen spännande att se vad ett sådant här steg kan leda till på riktigt.

- Då har vi igen något att gå vidare på då vi framöver ska forma vår alkoholpolitik. Det är det jag väntar mest på. Inte det att vi får börja sälja på distans utan främst vill jag se vad effekterna av det blir.

Björkman i sin tur är skeptisk till distansförsäljningen, åtminstone så länge som lagen är tillfällig.

- Det kostar mera än det smakar. Man ska först köra upp en ny webbshop och börja syssla med logistikkanaler för att sedan kanske få köra ner allt i slutet av året. Med det i åtanke kommer vi knappast ödsla mycket energi på det innan vi har några säkrare löften om vad som kommer att hända.

Men om det skulle bli permanent, skulle ni då kunna tänka er att börja med det?

- Då skulle vi haka på direkt. Det är mycket om att man ska värna om hälsan och att alkohol är skadligt, men vi sysslar inte med sådan prissättning att folk super på vårt öl. Friare tyglar för de lokala hantverksbryggerierna skulle vara välkommet.

Diskussion om artikeln