Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stor markbrand i Siggböle i Borgå bekämpades med helikopter

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 07:28.
Markbrandsbekämpning pågår.
Bildtext För att släcka markbranden gick det åt cirka 2000 liter vatten i minuten.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ett avverkat skogsområde på flera hektar fattade eld vid middagstid på tisdag. Terrängen vid brandplatsen intill Venjärvivägen är kuperad och svårtillgänglig på grund av avverkningsbråten.

- Vi är på plats här med tre tankbilar som kör skytteltrafik, två av våra egna räddningsgrupper med fordon och så en hel del frivilliga krafter från många olika håll, säger brandmästare Björn Westermarck, från Räddningsverket i Östra Nyland.

Gnistor från en grävmaskin, som jobbade med skogsavverkningen, är den troliga orsaken till markbranden i Siggböle.

- Med stor sannolikhet har gnistor från någon arbetsmaskin antänt terrängen, men också glasbitar kan sätta eld på undervegetationen, säger han.

Markbrandsbekämpning pågår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Björn Westermarck betecknar markbranden som ett krävande räddningsuppdrag.

- Terrängen är full av stubbar och rötter på grund av skogsavverkningen. Där finns massor med saker som brinner och elden har trängt djupt ner i marken. Vi får jobba på ännu i natt, åtminstone med brandvakt.

Två långa slanglinjer är dragna fram till markbranden. Åtgången av vatten är stor. Varje minut sprutas omkring 2000 liter vatten i väg mot den förkolnade terrängen. Luften är fylld av rök och vattenånga.

Med en helikopter från gränsbevakningen ska området vattenbombas. Det första försöket misslyckades vid tvåtiden.

- Tyvärr var vattenpåsen trasig och helikoptern måste flyga iväg till Helsingfors efter en ny. Sen ska det vattenbombas, säger Westermarck.

Markbrandsbekämpning pågår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Markbrandsbekämpning pågår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Vid den ena slanglinjen står redskapsskötare Johan Törnström och spejar. Marken är sönderbränd och med jämna mellanrum riktas vattenstrålar åt många håll.

- Just nu försöker vi hindra slangarna från att börja brinna sönder. Det gäller att hålla vattenlinjen i gott skick, så det inte blir vattenavbrott för oss, säger han.

Med erfarenhet från många tidigare markbränder är situationen för tillfället rätt bra tycker han.

- Branden är ganska lugn ännu. Det ryker bara och pyr. Här finns nu inga lågor som skulle kunna antända trädtopparna och sprida branden.

Markbrandsbekämpning pågår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Senare på kvällen berättar brandmästare Björn Westermarck att alla enheter har kallats bort från brandplatsen. Släckningsinsatsen pågick i åtta timmars tid.

- Elden kan förstås flamma upp igen, helst skulle det få regna i natt. Just nu håller vi på att rulla ihop de sista slangarna, allt som allt hade vi två kilometer ute på backen, säger han.

Stor markbrand i Siggböle, Borgå bekämpas med helikopter

2:33
Markbrandsbekämpning pågår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Rubriken är ändrad klockan 21.10. Citatet ”Vi får säkert jobba på ännu i natt” har tagits bort.

Diskussion om artikeln