Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utbredda uteserveringar gillas – men krögare är besviken på tröga besked

Från 2020
Anders von Schantz bakom sin bardisk.
Bildtext Anders von Schantz bakom sin bardisk.
Bild: Yle/Arash Matin

På måndag avslutas torrperioden på krogarna. Uteserveringarna föreslås få spridas ut över gator och torg, men beskeden har varit högst oklara.

En eftermiddag veckan innan nyöppningen är det stillsamt på Anders von Schantz krog på Universitetsgatan i Åbo. Stolarna är uppradade på borden och på de flesta av ölkranarna finns lappar som berättar att sorterna är slut. På måndag avslutas den två månader långa coronastängningen och det mesta ska vara sig likt. Han kommer att öppna genast klockan nio på morgonen då alkoholservering tillåts.

Det har föreslagits att restaurangerna ska få breda ut sina uteserveringar mer än tidigare för att kunna maximera antalet sittplatser. Några begränsningar i antalet sittplatser utomhus kommer inte att finnas, däremot får krogarna fylla endast hälften av sittplatserna inomhus.

von Schantz välkomnar förslaget, men han är besviken på att det endast några dagar innan öppningen fortfarande inte kommit några som helst besked från myndigheterna.

– Jag har läst att Åbo stad planerat att tillåta fler uteplatser, men all information har kommit via pressen. Inte ett enda brev beträffande reglerna har kommit från Regionförvaltningsverket eller från staden.

Öl i parkeringsrutan?

Stadsdirektör Minna Arve meddelade förra veckan på sitt Twitterkonto att man i Åbo utreder om uteserveringarna i staden kunde göras större. Tillståndsprocesserna ska också göras enklare och Arve lovade att återkomma med besked.

Några fullmäktigeledamöter föreslog också att uteserveringarna kunde breda ut sig i parkeringsrutor och att tillståndsavgifterna för dem skulle avskaffas.

Hur det blir med allt detta är än så länge ett frågetecken för von Schantz. På grund av en pågående fasadrenovering får han vänta med att placera ut stolarna längs Universitetsgatan. På sin andra krog på andra sidan ån räknar han dock med att få bära ut de 16 stolarna.

Diskussion om artikeln