Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Ryssland har flyttat stridsflyg till Libyen för att stöda ryska legosoldater

Från 2020
Soldater står på taket av militärfordon
Bildtext Övergångsregering GNA:s styrkor har avancerat under de senaste veckorna.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Ryssland har enligt USA:s militär skickat stridsflyg till Libyen för att ge flygstöd till ryska legosoldater som deltar i konflikten i landet.

Stridsflygen flögs först till Syrien där de målades om i försök att dölja vilket land de tillhör, uppger USA:s Afrikastab Africom.

Enligt Africom är det fråga om fjärde generationens stridsflyg. Det vill säga att planen är så moderna att ingen aktör i Libyen klarar av att underhålla och flyga dem på egen hand.

Ryssland försvarsministerium uppger att det inte kommenterar de amerikanska uppgifterna. Men dumaledamoten och försvarsutskottsmedlemmen Andrej Krasov kallar uppgifterna för falska nyheter.

Hundratals legosoldater

Flera källor har rapporterat att hundratals ryska legosoldater från säkerhetsbolaget Wagner Group deltar i striderna i Libyen där de utgör en del av rebellgeneralen Haftar Khalifas styrkor.

Enligt en läckt FN-rapport finns det mellan 800 och 1 200 ryska legosoldater i Libyen. Ryssland förnekar all inblandning i det libyska inbördeskriget.

Men nu anser USA sig ha klara bevis på rysk inblandning.

– Ryssland har för länge förnekat sin inblandning i den pågående konflikten i Libyen. Nu går det inte längre att förneka, säger den amerikanska generalen Stephen Townsend i ett uttalande från Africom.

Wagner Group är ett säkerhetsbolag med nära kopplingar till Kreml. Liksom motsvarande säkerhetsbolag i till exempel USA är det mycket osannolikt att det agerar utan statligt godkännande.

Bakslag för Khalifa

Uppgifterna om de ryska stridsflygen kommer endast en dag efter att Libyens FN-erkända övergångsregering (GNA) uppgett att de ryska legosoldaterna evakuerats från krigszonerna söder om huvudstaden Tripoli.

Libyen har befunnit sig i kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades i ett uppror som stöddes av Natos stridsflyg 2011.

General Khalifa, som också får militärt stöd av Egypten, Saudiarabien och Arabemiraten, hade länge övertaget i det kaotiska inbördeskriget i Libyen.

Turkisk inblandning

För drygt ett år sedan inledde Khalifa ett försökt att inta huvudstaden Tripoli och störta övergångsregeringen. Men styrkeförhållandet ändrades efter att Turkiet gick in i konflikten på GNA:s sida.

Ett övergivet militärfordon står utanför en hangarbyggnad
Bildtext GNA:s styrkor intog flygbasen al-Watiya för en dryg vecka sedan.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Turkiet har skickat hundratals syriska legosoldater för att delta i konflikten och utrustat GNA med drönare och luftvärn.

Efter det har GNA:s styrkor återerövrat flera orter från Haftars styrkor. För en dryg vecka sedan intog GNA den viktiga flygbasen al-Watya.

Om de amerikanska uppgifterna stämmer utgör det en klar upptrappning av konflikten i Libyen. Samtidigt är det ytterligare ett bevis på att det internationella vapenembargot mot landet i praktiken upphört att existera för länge sedan.

Källor: BBC, AFP, Tass

Diskussion om artikeln