Massiv ökning av misstänkta drogrelaterade brott under våren
Den drogrelaterade brottsligheten har ökat explosionsartat under den gångna våren i Finland. Tillgången till droger har varit lika stor som tidigare trots coronavirusutbrottet.
Polisen fick kännedom om dubbelt fler misstänka drogrelaterade fall i mars-april jämfört med samma period i fjol.
– Det stämmer att drogrelaterade fall har ökat explosionsartat den här våren, sa Juha Laaksonen, överinspektör vid Polisstyrelsen, i Yles morgonprogram på onsdagen.
Enligt Laaksonen finns det två förklarande faktorer. Den första är att polisen och tullen avslöjade en massiv härva som gällde droghandel över nätet och då uppdagades flera fall. Den andra att antalet drogpåverkade bilister har ökat betydligt från i fjol.
– Även i coronatider är tillgången till droger lika stor som tidigare, sa Laaksonen.
Enligt Ari Lahtela vid Centralkriminalpolisen, som också deltog i diskussionen, har virusepidemin betytt färre drogkurirer i rörelse. Däremot har droghandeln kunnat utnyttja godstrafiken och delvis också persontrafiken.
Fler överdosrelaterade dödsfall
En ökning har skett också i antalet överdosrelaterade dödsfall i Finland. En nordisk forskningsrapport visar att antalet buprenorfinförgiftningar har trefaldigats under åren 2012-2017. Buprenorfin orsakar de flesta drogrelaterade dödsfallen i Finland.
Också förgiftningar orsakade av opioiden oxikodon har ökat, samt de av kokain och ecstasy. Däremot har heroin- och fentanylförgiftningar dalat.
I Sverige och Norge orsakar heroin flest dödsfall, i Danmark är det metadon och på Island olika opioider.
Norge och Danmark går mot det bättre
Sverige och Island har flest drogrelaterade dödsfall per capita och också där har antalet dödsfall ökat.
I Norge och Danmark går utvecklingen mot det bättre och de drogrelaterade dödsfallen har minskat. Finland ligger mitt emellan, men går alltså mot det sämre.
De flesta som dör av en drogöverdos i Norden är män. I Finland är offren kring 35 år, medan de i Norge och Danmark är lite äldre.
Uppgifterna kommer från ett nordiskt forskningssamarbete med data från 2017.