Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Humlornas utveckling kartläggs för första gången

Från 2020
En humla sitter på en blomma.
Bildtext Humlan är en viktig pollinerare.
Bild: Mostphotos

Humlornas utveckling kartläggs för första gången i Finland. Hittills har man inte noterat betydande förändringar i humlestammen, men i världen hotas den viktiga pollineraren av utrotning på många håll.

Det är Finlands miljöcentral som nu börjar följa upp eventuella förändringar i humlestammen.

I fjol kartlade man en utgångspunkt för humlans förekomst och från och med i år räknar man individer runt om i landet för att fastställa en eventuell trend.

Det finns 37 humlearter i Finland, och man kunde identifiera 27 av dem i samband med mätningarna i fjol. En del arter är mycket sällsynta och av flera arter lyckades man inte observera några individer alls. Det är möjligt att man nu också hittar nya arter.

Hittills har man inte noterat förändringar i antalet humlor här, men i världen har humlorna minskat dramatiskt på grund av ensidig odling, användning av bekämpningsmedel och de allt högre temperaturerna.

En färsk internationell studie visar att sannolikheten att en humlepopulation överelever i Europa eller Nordamerika har minskat med 30 procent sedan 1970. På vissa platser har humlan helt utrotats.

I Finland behöver särskilt lingon, blåbär och hallon humlan för pollinering.

Kartläggningen görs vid hundra olika platser i flera omgångar. Arbetet sker i praktiken så att observationer antecknas från en sträcka på en kilometer. När alla observationer sammanställs skapas en bild av situationen i Finland generellt.

Artikeln är översatt av Yle Uutisets artikel Kimalaisseuranta hakee tietoa maailmalla huolestuttavaan ilmiöön – samalla löytyy uusia pörriäislajeja kuten kaakonkimalainen.

Diskussion om artikeln