Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaläget syns tydligt i Österbottens arbetslöshetssiffror

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 14:31.
TE-byrån i Vasa.
Bildtext TE-byrån i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Coronapandemin har gjort att arbetslösheten i Österbotten och Mellersta Österbotten ökat kraftigt. I slutet av april var antalet arbetslösa arbetssökande drygt 13 700.

Mer specifikt handlar det om 13 725 personer. Det är 6861 fler än vid samma tidpunkt för ett år sedan och 4407 fler än i mars i år.

Antalet permitterade var 5872 i slutet av april, det är hela 5456 fler än vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Den kraftiga ökningen av arbetslösheten och permitteringar förklaras av åtgärderna för att förebygga spridningen av coronaviruset, som starkt påverkat företagen i regionen.

Speciellt kraftigt har läget påverkat service- och försäljningspersonal.

Antalet nya lediga arbetsplatser minskade med drygt 24 procent från samma tidpunkt i fjol.

Trots allt detta har området för Österbottens NTM-central fortfarande den lägsta arbetslösheten i Fastlandsfinland: 11,9 procent. Motsvarande siffra i hela landet är 16,5 procent.

Regionala skillnader - stor ökning i Vörå och Nykarleby

Servicechef Juha Nummela vid Österbottens arbets- och näringsbyrå är inte överraskad över de nya siffrorna:

– Det speglar situationen som vi har för tillfället. Vi visste om att siffrorna i april skulle se annorlunda ut än i början av året och statistiken som kom ut nu visar det klart och tydligt.

Statistiken visar på en del skillnader mellan kommunerna i området. I Nykarleby och Vörå har antalet arbetslösa arbetssökande mångdubblats, medan ökningen i till exempel Kaskö, Kristinestad och Kronoby är mer moderat.

Nummela förklarar skillnaderna med att de olika kommunerna har olika företagsstruktur.

– Vissa områden har drabbats mer än andra. Till exempel är pälsnäringen en bransch som det här inverkade ganska fort på. Sedan har ju servicebranschen drabbats, så där det finns företag inom servicebranschen syns det också i statistiken.

Ungdomar utsatt grupp

Nummelas förhoppning är att de flesta som i dagsläget är permitterade får återgå till sina arbeten när restriktionerna småningom lättar.

– Vi försöker se positivt på saken, och hoppas att så få som möjligt blir kvar som arbetslösa.

Han ser ändå en risk att fler hamnar utanför arbetsmarknaden om situationen fortsätter en längre tid. En särskilt utsatt grupp är ungdomar som inte har möjlighet att sommarjobba och få erfarenhet av arbetslivet.

Nummela poängterar att människor nu har en ypperlig möjlighet att höja sin kompetensnivå och lära sig något nytt.

– Fast det känns tungt att vara permitterad eller i värsta fall bli utan arbete ska man utnyttja den möjligheten nu när den finns.

Texten uppdaterad med Juha Nummelas kommentarer kl. 14.30.