Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

“Allt är annorlunda i år, men avslutningen blir ändå bra” - lärare Mats Lindroos i Ingå tar farväl av eleverna medan föräldrarna får vänta utanför skolan

Från 2020
Mats Lindroos.
Bildtext Mats Lindroos är tf rektor för Kyrkfjärdens skola i Ingå. I år är det lugnare än vanligt inför avslutningen eftersom man inte övar lika flitigt på programmet som man brukar göra.
Bild: Marica Hildén / Yle

Skolornas avslutningar närmar sig och de är inte som vanligt. Varje klass firar skilt för sig, men det ska ändå bli en bra avslutning, säger Mats Lindroos, tf rektor i Kyrkfjärdens skola i Ingå.

Coronapandemin sätter sina spår även på skolornas avslutningar på lördag (30.5). I de flesta skolor i Västnyland firar eleverna skolans avslutning i det egna klassrummet och föräldrarna får inte vara med.

I Kyrkfjärdens skola i Ingå kommer alla elever till skolan samtidigt för att fira avslutning i de egna klassrummen. Där ordnas program och utdelning av betyg och stipendier.

Kyrkfjärdens skola i Ingå.
Bildtext Det har varit så lugnt på Kyrkfjärdens skolas gård i Ingå att måsarna byggt bo på skolans tak. Nu är måsarna bekymrade när eleverna rör sig på skolgården, men snart är där lugnt och tyst igen,
Bild: Marica Hildén / Yle

Föräldrarna uppmanas att vänta på de parkeringar som finns i skolans närhet. Skolan hoppas också att en del parkerar litet längre bort så att det inte uppstår klungor med många barn efter avslutningen.

- Det blir annorlunda i år, men det blir bra, säger tf rektor Mats Lindroos.

Han hoppas att skolorna kan fira en vanlig avslutning om ett år.

- En avslutning gör att det verkligen känns att det blir sommarlov, men jag tror att den känslan också infinner sig i år.

Föräldrar kan vara med i Västankvarn och Bromarv

Föräldrar och syskon kan inte komma med på avslutningarna i de flesta svenskspråkiga skolor i Västnyland.

Västankvarns skola i Ingå och Bromarv skola är undantag.

I Västankvarns skola får föräldrar och syskon som går i skolan vara med på avslutningen. Varje klass har sin egen avslutning utomhus.

I Bromarv skola får familjen komma in i skolan i tur och ordning. Inga småsyskon får komma med, endast skolbarnen.

Familjerna kommer in genom en dörr och går ut via en annan dörr.

Digitala hälsningar

En del skolor satsar på digitala hälsningar till föräldrarna. Till exempel Degerby skola i Ingå vill gärna hälsa föräldrarna på det sättet eftersom de inte får vara med på avslutningen.

I Ekenäs högstadieskola får de som slutar årskurs 9 ha sin avslutning i festsalen klassvis, och festligheterna fotograferas så att även familjen får se hur det gick till.

Försöker undvika trängsel

I en del skolor inleder alla avslutningen samtidigt, men till exempel i Seminarieskolan i Ekenäs och Centralskolan i Hangö inleds avslutningen vid olika tidpunkter för att undvika trängsel i trapphus och korridorer.

I Centralskolan kommer lärarna att eskortera sina egna elever till klassrummen och då programmet är över så går läraren ut tillsammans med sina elever.

Förutom den traditionella avslutningssången Den blomstertid nu kommer så bjuder en del skolor också sina elever på glass dagen till ära.

Eleverna får ingen kram i år

Trots att det blir ett annorlunda avslut på det här läsåret, så är man ändå glad över att få en avslutning tillsammans med eleverna. Det säger Johanna Westerlund som är rektor för Pojo kyrkoby skola.

- Det vi kommer att sakna allra mest är att ge eleverna en stor kram då vi önskar dem ett skönt sommarlov.

Mats Lindroos om avslutningen i Kyrkfjärdens skola i Ingå

7:21