Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter uppmanar Trump att kolla fakta – Trump vill reglera sociala medier och uppmanar Twitter att inte blanda sig i USA:s politik

Från 2020
Donald Trump twittrar om misstankar om valfusk
Bildtext "Folk kommer att förfalska valsedlar vid förhandsval", påstår president Trump.
Bild: Lehtikuva

Twitter har för första gången reagerat på inlägg på Twitter som skrivits av USA:s president Donald Trump. I två av Trumps inlägg har Twitter lagt till egna länkar som går till en sida med uppgifter som står i strid med Trumps påståenden.

Temat för inläggen är förhandsröstningen i presidentvalet i USA i november.

Många delstater har visat intresse för att få fler människor att förhandsrösta, eftersom det befaras att en andra covid-19-våg kan svepa fram över landet under hösten och försvåra det konkreta röstandet i vallokaler.

"Plundringar, förfalskade namnteckningar och falska valsedlar"

Det hela började med att Donald Trump på Twitter kommenterade förhandsröstningen.

- Det finns inte en chans (noll) att förhandsröstning skulle leda till någonting annat än ett avsevärt röstfusk, skrev Trump.

Enligt Trump kommer postlådor att plundras och valsedlar förfalskas. Valsedlar kommer till och med skrivas ut och undertecknas på ett olagligt sätt, hävdade han.

Trump anser att det blir "det största riggade valet i USA:s historia" och att folk kommer att förfalska namn och tvinga andra att underteckna falska valsedlar. "Det är ett försök att använda covid för det här svindleriet!".

Twitter ingrep och hänvisade till motsatt information

Då blandade sig Twitter i och markerade Trumps inlägg med ett blått utropstecken och en länk med texten "här ges fakta om förhandsröstningen".

Twitters länk går till en sida med rubriken "Trump för fram ogrundat påstående om att förhandsröster leder till valfusk". Trumps påståenden rannsakas med hänvisning till andra källor, bland annat CNN och Washington Post.

Trump reagerade genast på Twitters inblandning

Trump reagerade genast och meddelade att han som president inte att kommer att tillåta detta. Han anklagade Twitter för att blanda sig i USA:s presidentval.

- Twitter kväver yttrandefriheten totalt. Jag som president kommer inte att tillåta detta, skrev Trump i sitt svar på Twitter.

Trump ilsknade till ytterligare: Vill reglera och stänga ned sociala medier

Presidenten har ilsknat till på nytt efter sitt första utspel. I dag rasade han mot Twitter och andra sociala medier.

- Republikaner upplever att sociala medier totalt tystar ner konservativa röster. Vi kommer att reglera dem kraftigt eller stänga ned dem så att detta inte kan ske.

Trump sa också att man inte kan låta förhandsröstning slå rot i landet i stor skala.

- Då skulle det bli fritt fram för alla att fuska och stjäla valsedlar. Den som fuskar mest vinner. Samma sak med sociala medier. Städa upp nu!

Vidare anklagade Trump sociala medier för att också ha blandat sig i det förra presidentvalet.

- Vi såg vad de försökte göra, och misslyckades 2016. Vi kan inte tillåta att en mer sofistikerad version av det inträffar igen.

Donald Trump på Twitter
Bildtext Trump anklagar Twitter för att blanda sig i presidentvalet i USA.
Bild: Twitter / skärmdump

Twitter: Läsarna behöver klarhet

Enligt Katie Rosborough, talesperson för Twitter, innehåller Trumps inlägg “potentiellt vilseledande information om röstningsprocesser”.

Twitter har gjort den här markeringen mot Trump för att läsarna ska få klart för sig sammanhangen kring förhandsröstning, säger hon i ett mejl till Politico.

Twitters regler säger att man inte i sina inlägg får manipulera eller blanda sig i val och liknande medborgerliga processer.

Enligt Katie Rosborough innehåller Trumps inlägg missvisande information om valprocessen. Twitter har därför markerat dem och gett länkar till tilläggsinformation.

Trumps påståenden sägs inte explicit vara falska, men länkarna för till sådan information som står i strid med presidentens kommentarer.

Trump har cirka 80 miljoner följare på Twitter

Trump har gjort Twitter till sin mer eller mindre dagliga kommunikationskanal.

Han har cirka 80 miljoner följare och har länge använt Twitter som en plattform där han fritt kan sprida glåpord, konspirationsteorier, ensidig information och kränkande kommentarer.

Twitter tar nu ställning mot Trump för första gången

Twitter har länge anklagats för att inte ingripa mot osanna och vilseledande inlägg som Trump för fram.

Nu har Twitter alltså tagit det första steget mot Trumps twittrande - efter att ha ignorerat en mängd liknande inlägg från hans sida.

Ett grovt exempel som har väckt mycket uppmärksamhet är Trumps upprepade utfall mot en person i inlägg som Twitter har släppt igenom. Trump antyder att personen i fråga kan ha mördat en ung kvinna för många år sedan.

Coronakrisen ledde till att Twitter skärpte sin policy

I samband med coronapandemin införde Twitter i mars en hårdare linje när det gäller faktagranskning. Nu förbjuds sådant innehåll som går direkt emot global och nationell hälsovårdsinformation.

Twitter har meddelat att man kommer att varna för och märka ut inlägg som sprider desinformation och felaktiga uppgifter om coronaviruset. Twitter har tidigare avlägsnat bland annat Brasiliens president Jair Bolsonaros och Venezuelas Nicolás Maduros inlägg.

Twitters avsikt är att i sådana fall publicera länkar till faktabaserade artiklar.

CNN: "Trump kan förlora bara om någon annan har fuskat"

Man kan fråga sig varför Donald Trump är så fixerad vid ett problem [massivt fusk med förhandsröster] som inte finns, skriver kolumnisten Chris Cillizza på CNN:s webbplats.

Eftersom Trump aldrig har visat tecken på att kunna erkänna sig besegrad kan man se hans nya utspel som en förberedelse för en eventuell förlust i presidentvalet i november, bedömer kolumnisten.

- Om Trump förlorar kan han insistera på att det inte handlade om att fler röstade på Joe Biden utan att det var demokraternas fusk med förhandsröstningen som låg bakom valresultatet. Donald Trump kan förlora bara om någon annan har fuskat.

Kan en större andel förhandsröster gagna demokraterna i presidentvalet?

En annan sida av förhandsröstningen är att en stor andel förhandsröster tros gagna demokraternas kandidat. Republikanska väljare anses vara mycket mera traditionella och föredra att rösta konkret i vallokaler.

Förhandsröstningen har alltså blivit en kontroversiell fråga i den polariserade politiken i USA.

En del republikaner är involverade i juridiska tvister för att få ett stopp på demokraternas försök att med hänvisning till coronakrisen utvidga möjligheterna till förhandsröstning.

Källor: AFP, The New York Times, CNN, Politico

Diskussion om artikeln