Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vi vet att coronaviruset sprids via luften, men oklart hur långt och hur mycket som behövs för smitta - chatta med våra experter om hur du ska bete dig i butiker och på arbetsplatsen!

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 20:51.
Likainen ilmanvaihdon tuloilmaventtiili.
Bildtext Inomhusventilationen kan föra coronasmittan vidare, visar färsk forskning.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Du kan få coronaviruset via till exempel ventilationen, men det är oklart hur stor dos som behövs. Chatta i kväll klockan 19.45 - 20.45 med våra experter om vilka säkerhetsåtgärder som gäller framöver.

Ju längre tid man är nära en smittad person inomhus och ju närmare man är, desto större blir risken att smittas av coronaviruset, bekräftar finländsk forskning.

Men hur mycket virus man behöver få i sig för att insjukna i covid-19 finns det fortfarande inget klart svar på.

Beräkningarna i den rapport som publicerades på onsdagen var gjorda av en superdator. Rapporten är ett samarbete mellan Aalto-universitetet, Meteorologiska institutet, Teknologiska forskningscentralen (VTT) och Helsingfors universitet.

En hostning kan sprida små partiklar så långt att risken för exponering kan vara betydande ännu på fyra meters avstånd och partiklarna hålls i luften i flera minuter

Datorsimuleringar visar att praktiskt taget alla små droppar, som är mindre än 50 mikrometer stora, torkar innan de träffar golvet - och kvar blir partiklar som svävar i inomhusluften.

- Vi anser att det är möjligt att de här partiklarna har en tillräcklig virushalt för att orsaka coronainfektion, sa Ville Vuorinen som är biträdande professor på Aalto-universitetet.

3d-simuleringar av luftflöden visar att en hostning kan sprida små partiklar så långt att risken för exponering kan vara betydande ännu på fyra meters avstånd och att partiklarna hålls i luften i flera minuter.

Tarja Sironen, som är biträdande professor vid Helsingfors universitet, säger att det här inte ändå betyder att vi behöver hålla ett säkerhetsavstånd på fyra meter till andra människor.

– På fyra meters håll var viruset redan ganska utspritt i luften, så risken är låg på det avståndet.

Om man använder ansiktsskydd så sprids partiklarna betydligt kortare väg

Det krävs mera forskning för att kunna säga vad ett säkert avstånd skulle kunna vara i olika situationer. Om man använder ansiktsskydd sprids partiklarna betydligt kortare väg, rapporterade Teknologiska forskningscentralen VTT redan tidigare.

I chatten i kväll deltar bland andra radiodoktorn Otto Lindberg och Veronica Rehn-Kivi (SFP), som sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Diskussion om artikeln