Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sommarworkshoppar för unga med skilda föräldrar ordnas i Ekenäs och Helsingfors

Från 2020
Ellen Holmström tittar in i kameran.
Bildtext Ellen Holmström är en av ledarna för Barnavårdsföreningens sommarworkshoppar med temat föräldrars skilsmässa.
Bild: Privat

Är du 13 till 17 år gammal och har skilda föräldrar? Vill du träffa andra i samma situation och dela erfarenheter med dem? Andra veckan i juni ordnar Barnavårdsföreningen två sommarworkshoppar med temat föräldrars skilsmässa.

- Allas erfarenheter är viktiga och kan vara till nytta för någon annan!

Ellen Holmström är en av ledarna för Barnavårdsföreningens sommarworkshoppar med temat föräldrars skilsmässa som ordnas i Ekenäs och Helsingfors andra veckan i juni.

Syftet med workshopparna är dels att unga med skilda föräldrar ska få en möjlighet att träffas och diskutera sina erfarenheter, dels att skapa någon typ av material som Barnavårdsföreningen kan använda för att hjälpa andra unga som bearbetar en skilsmässa.

På motsvarande workshop i fjol blev det ett spel, vad det blir i år återstår ännu att se.

- Deltagarna får själva påverka hurdant material de vill skapa utgående från sina intresseområden. Det är fint att se hur kreativiteten flödar när man ger ganska fria tyglar, säger Ellen.

De unga vet bäst vilken typ av stöd de själva skulle önska

― Ellen Holmström

Tanken är att materialet i framtiden ska kunna användas i gruppverksamhet och individuella stödsamtal.

- De unga vet bäst vilken typ av stöd de själva skulle önska och behöva, deras erfarenheter kan hjälpa andra, säger Ellen.

Väljer själv vad man delar

Workshopparna pågår i fyra dagar och under de timmar som deltagarna träffas hinner de med både allvar och mer lättsamt program.

- Det blir tungt att sitta och diskutera skilsmässa i flera timmar, vi kommer också ha roligt tillsammans. Till exempel kan vi ha olika påståenden som man får ta ställning till om man håller med eller inte, säger Ellen.

Det är vanligt att man funderar på orsakerna bakom och kanske skuldbelägger sig själv

― Ellen Holmström

De som deltar i workshopparna får gratis lunch varje dag, ett arbetsintyg och ett litet presentkort som tack. Att delta kostar ingenting och det spelar inte heller någon roll hur lång tid det gått sedan skilsmässan, alla är välkomna.

- En skilsmässa väcker många tankar och känslor. Det är vanligt att man funderar på orsakerna bakom och kanske skuldbelägger sig själv. Här får deltagarna känna att de inte är ensamma. Sedan väljer man förstås själv hur mycket man delar med sig och hur personlig man vill vara.

Ellen hoppas att dagarna tillsammans i både Ekenäs och Helsingfors ska fyllas av många diskussioner, kreativitet och samhörighet.

- Corona har satt käppar i hjulen för mångas sommarplaner, så våra workshoppar kan vara lite rolig utfyllnad i kalendern.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till workshoppen i Ekenäs. Anmälningstiden är förlängd till söndag 31.5

Här kan du läsa mer och anmäla dig till workshoppen i Helsingfors.

Diskussion om artikeln