Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är det tryggt att besöka simhallen? Jo, det är det – men undvik närkontakter

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 16:16.
En simmare iförd gul simmössa och simglasögon.
Bildtext Många simhallar och bad öppnar på måndag.
Bild: YLE

Nästa vecka öppnar simhallar och friluftsbad runtom i landet och som bäst filar lokala myndigheter på regler för hur verksamheten ska gå till i dessa coronatider.

Det finns inga generella regler för just simhallar, så det är helt och hållet de instanser som upprätthåller servicen som också planerar regelverket.

Institutet för hälsa och välfärd THL säger att ingenting tyder på att coronaviruset skulle sprida sig via vattnet i bassängerna. Det är desinficerat med klor, som snabbt tar kål på viruset.

Risken finns i närkontakten

Den egentliga smittorisken i simhallar och friluftsbad ligger i möjligheten till närkontakt, precis som på andra ställen där folk rör sig.

Därför försöker man se till att besökarna kan hålla avstånd till varandra. Det kan innebära stängda bastuutrymmen, maximalt antal badare per gång och ett stopp för bruk av allmänna redskap i simhallarna.

Bada bastu med avstånd

Forskningsprofessor Hannu Kiviranta vid THL bedömer att simhallar och bastur inte nödvändigtvis är särskilt riskabla platser att vistas i under coronaepidemin.

- Många simhallar är försedda med stora bastuutrymmen, där man kan sitta med långt avstånd till varandra på laven. Det är inte heller många som vistas i bastun mer än 15 minuter, påpekar han.

- Men inget bastubad i världen tar kål på det här viruset, så visst kan man i teorin bli smittad i en bastu också. Samma regler gäller här som annars: Kom till simhallen bara som helt frisk, håll avståndet och tvätta händerna, säger Kiviranta.

Källa: STT

Diskussion om artikeln