Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Självbetjäningsorientering bjuder in till utomhusvistelse

Från 2020
Nina Simosas.
Bildtext Nina Simosas.
Bild: Privat

För oss som orienterar är våren varje år lika efterlängtad. Vi väntar på att snön smälter och att vi kan komma ut i skog och mark för att ta oss an de utmaningar som motions- och tävlingsarrangörerna planerat för oss. Vi har sett fram emot att träffa vänner och likasinnade för att dela orienteringsupplevelser med allt vad det innebär från lyckade vägval till små och stora “bommar”.

Vi trodde vi skulle få en tidigt säsongstart, speciellt i södra Finland, då den riktiga vintern uteblev. De första tävlingarna på programmet var redan i slutet av mars, men några veckor innan tävlingssäsongen skulle inledas stod det klart att den här våren skulle bli annorlunda.

Inledningsvis tror jag de flesta av oss orienteringsentusiaster tänkte att det handlar om en förskjutning av arrangemang men i dag vet vi omfattningen.

Redan i relativt tidigt skede stod klart att kronjuvelen i orienteringssammanhang, Jukola-kavlen, och ett av årets största mål för många inte kan arrangeras och för tillfället är en otalig mängd evenemang inhiberade och en del flyttade till hösten.

Finlands Svenska Orienteringsförbund, FSO, har också tagit beslut om att våra förbundsmästerskap FSOM inte arrangeras i år utan flyttas fram med ett år. FSOM arrangeras traditionellt vart tionde år på Åland och vi hade sett fram emot att träffas där.

Att flytta mästerskapen var ett beslut som med tanke på situationen var det enda riktiga att göra. Vår allas hälsan har nu högsta prioritet!

Den viktiga skogen

Det har i olika sammanhang lyfts fram hur viktig naturen och skogen är för vårt välbefinnande och där upplever jag att vi skärmletare, speciellt nu under covid-19 pandemin, är privilegierade.

Skogen är vår huvudsakliga arena och den har inte varit stängd eller begränsad. Inhiberade tävlings - och motionsarrangemang har gett upphov till en mängd olika och nya så kallade “självbetjänings-orienteringsaktiviteter” runt om i Svenskfinland.

Speciellt glädjande är att många nya och “nygamla” utövare hittat orienteringen. Det är jätteroligt att ta del av statusuppdateringar på sociala medier av personer, bekanta och okända som hittat de lokala orienteringsklubbarnas självbetjäningsbanor och som har haft roligt ute i skogen.

Självbetjäning på så sätt att du via Rastlippu-applikationen får information om var det finns träningsbanor, inte bara i din närmiljö utan i hela landet.

Du väljer vilken bana som lämpar sig bäst för dig, betalar kartan med dina bankkoder, enligt mig till ett mycket skäligt pris, skriver ut kartan och löper eller går banan när det passar din tidtabell bäst.

En prövning

På parkeringsplatser och vid start - och målpunkter iakttar vi anvisningarna om avstånd och följer för övrigt noga givna så kallade covid-19-anvisningar, men skogen rymmer oss väl och ger oss möjlighet att röra oss utan att behöva oroas för avstånd.

Vi kan också se ett utökat samarbete mellan klubbarna, även över språkgränserna, vilket jag är väldigt glad över. Att öppna upp den egna klubbens aktiviteter för andra orienteringsvänner är också ett sätt att få inkomster till klubbkassan då tävlingsarrangemang eller andra evenemang inte är tillåtna.

Frisk luft och motion bidrar till att vi mår bra, skogen och naturen är betydelsefull för vårt psykiska välmående och att aktivera hjärnan samtidigt vi rör på oss är viktigt, speciellt då vi åldras.

Orienteringsgemenskapen har utövare i länder där covid-19 stängt i dem mellan fyra väggar i veckor. Att inte få gå ut annat än till butiken under flera veckor måste vara en prövning, som inte går att föreställa sig. Det känner tacksamhet över att ha den här möjligheten till att sköta om mig själv och att få må bra med skogen “bakom hörnet”.

Nina Simosas, styrelseordförande
Finlands Svenska Orienteringsförbund

Diskussion om artikeln