Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens försvarsutskott: Svårt att få information om Finlands Natosamarbete från ministeriet

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 15:00.
Fyra män i militärkläder. Tre av dem tittar på något som en av dem håller i sin hand. Den fjärde mannen står bakom dem. Den man som håller i något i sin hand har ett gevär över sin axel. Alla har typiska kamoflagekläder.
Bildtext Försvarsutskottet riktar kritik särskilt mot informationsgången i frågor om Natosamarbetet eller samarbete med Storbritannien.
Bild: Johan Kundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Utrikesministeriet och Försvarsministeriet får kritik för att informationen till riksdagen är bristfällig, rapporterar Yle Uutiset. I ett fall fick riksdagen information två år efter att ett ärende behandlats i ministeriet.

Enligt riksdagens försvarsutskott är det särskilt svårt att få information från Utrikesministeriet och Försvarsministeriet om Finlands samarbete med Nato.

Försvarsutskottet kritiserar ministerierna särskilt för informationsgången när det gäller två ämnen inom utrikes- och försvarspolitik. Annars anser utskottet att informationsgången fungerar väldigt bra.

- Frågor som gäller Natosamarbetet behandlas i riksdagen som utrikes- och säkerhetspolitik. Vi har inte alltid fått tillräcklig information i de här frågorna och ibland har informationen kommit sent, skriver försvarsutskottet i ett utlåtande.

Enligt försvarsutskottet var informationsgången särskilt svag i frågor om Natosamarbetet eller samarbete med Storbritannien.

Info kom två år senare

Förra veckan skrev Yle om ett av fallen som försvarsutskottet nämner i utlåtandet.

Det gällde en överenskommelse om en möjlighet för Finland att, vid behov, fördjupa informationsgången och samarbetet med Sverige och Nato. Det gäller kristider eller svåra situationer.

Riksdagen fick uppgifter om arrangemangen i februari, först två år efter att Nato hade fattat beslut i frågan.

Ett annat fall, som utskottet lyfte upp, handlar om samarbetet med Storbritannien.

Utlåtandet handlar om informationsgången, utskottet tar inte ställning till själva ärendena.

Problemet är enligt utskottet att riksdagen har fått bristfällig information eller fått informationen orimligt sent när det gäller samarbetet med Nato och Storbritannien.

Försvarsutskottet har gett ett utlåtande åt riksdagens grundlagsutskott som utreder situationen för hela riksdagens del.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln Eduskunnan puolustusvaliokunta: Etenkin Suomen NATO-yhteistyöstä vaikeuksia saada tietoa ministeriöistä – Yksi tapaus "räikeä laiminlyönti" av Ari Hakahuhta. Frida Holmberg har översatt artikeln.

Diskussion om artikeln