Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inhemska masker räcker för hälsovården, men inte för hela befolkningen – produktion av övrig skyddsutrustning också på gång

Från 2020
Vårdpersonal i Vanda iklädd skyddsutrustning för att undvika coronasmitta. De jobbar med drive-in-testning.
Bildtext Skyddsutrustning från Finland borde räcka för vårdpersonal. Arkivbild från drive-in-testning i Vanda.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tre företag har börjat tillverka inhemska ansiktsmasker. Flera företag ska inleda tillverkning, och det ska också finnas tillgång till annan utrustning tillverkad i Finland.

Åtgången av skyddsutrustning inom vården har varit enorm sedan coronaepidemin började.

Det har funnits farhågor om att utrustningen tar slut, samtidigt som den stora efterfrågan har lett till att priset har skjutit i höjden.

För att säkra tillgången till skyddsutrustning, till exempel ansiktsmasker och visir, inleddes en utredning redan för ungefär två månader sedan för att hitta inhemska tillverkare.

Från och med den här veckan har företagen Filterpak, Teho Filter och Lifa Air inlett storskalig produktion av ansiktsmasker.

Åtminstone tre till är på god väg att börja: Screentec, SJT Invest och Eagle Filters

Coronatestset och skyddsutrustning för att täcka Finlands behov

Det är meningen att den inhemska produktionen ska bli ett bestående arrangemang, avslöjade näringsminister Mika Lintilä (C) under en pressträff på onsdagen.

– Tanken har från första början varit att skapa produktion som är konkurrenskraftigt både nationellt och internationellt, på längre sikt vill vi se kommersiell framgång, säger Lintilä.

Så här använder du munskydd rätt - Spela upp på Arenan

Riktigt enkelt har det inte varit eftersom det har funnits så lite tid, bland annat för att råvaror och apparater har varit svåra att få tag på, men nu är produktionen igång.

Det finns också företag som har justerat produktionen så att det har kunnat börja tillverka även andra former av skyddsutrustning utöver masker.

Dessutom finns det flera företag som är beredda att börja tillverka coronatestset, volymen torde räcka till för Finlands behov.

En likadan situation måste undvikas i framtiden, säger arbetsministern

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) konstaterar att coronapandemin avslöjade svaga länkar i de internationella upphandlingskedjorna för de viktiga skyddsprodukterna.

Krisen som uppstod handlade inte bara om ett virus som spred sig, utan också om att bristen på utrustning. Nu är läget bättre, och med långsiktigt planering ska läget hållas så.

– Den inhemska produktionen borde täcka behovet både för kirurgiska masker och för masker med strängare krav, säger Haatainen.

Behovet av kirurgiska munskydd är kring en miljon per dag.

De skydd som har ännu strängare krav på sig och som används vid vård av coronapatienter går också åt i tiotusentals per dygn, som mest kring 60 000 berättar Haatainen.

Upp till 150 000 omgångar skyddskläder används dagligen.

Näringsminister Mika Lintilä, arbetsminister Tuula Haatainen och Försörjningsberedskapscentralens tf vd Janne Känkänen vid en presskonferens.
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä, arbetsminister Tuula Haatainen och FCB:s tf vd Janne Känkänen under presskonferensen där läget med skyddsutrustning presenterades.
Bild: Handout/Markku Ulander/Lehtikuva

Arbetsministern vill att produktionen ska fortsätta också efter coronakrisen så att skyddsmaterial finns genast i början av en eventuell ny kris.

– En situation där den inhemska produktionen måste startas upp från noll får inte uppstå igen, säger Haatainen.

Än så länge är det inte aktuellt med direktiv om att alla finländare skulle tvingas att använda masker på offentliga platser eller i kollektivtrafik. Med tanke på tillgången till masker just nu är det inte heller möjligt, maskerna räcker för vården men inte för samtliga finländare.

FCB gör det värt för företagen att ta risken

En av orsakerna till att det är viktigt med inhemsk produktion är läget på världsmarknaden.

– Det finns fortfarande ovanligt stor internationell efterfrågan på skyddsutrustning och ett störningstillstånd har rått på marknaden, säger Försörjningsberedskapscentralen FBC:s tf vd Janne Känkänen.

FBC har lyckats köpa det som behövs under våren, men de inhemska producenterna blir en viktig kanal för att få utrustning.

Hittills har FBC slutit avtal om att köpa 35 miljoner kirurgiska munskydd och ungefär 5,5 miljoner andningsskydd av finländska företag.

Svenska Yle live: Arbets- och näringsministeriets pressinfo - Spela upp på Arenan

Du kan se hela pressträffen med svensk tolkning i videon ovan. Den finska versionen hittar du på Yle Arenan.

Avtalen innebär en slags försäkring producenterna, som på så vis kan vara säkra på att det finns en köpare.

Det betyder ändå inte att FBC skulle ha reserverat hela den inhemska produktionskapaciteten, centralen får köpa endast en del av produktionen.

"Rimliga avtal och bra pris"

Exakt vad marknadspriset för maskerna är går inte att säga just nu.

Priset har skjutit i höjden i och med att efterfrågan har ökat explosionsartat, vilket indirekt dessutom har påverkat priset på råvaror.

Känkänen är ändå nöjd med priset på de finländska varorna.

– Vi har förhandlat fram rimliga avtal och priset klarar sig i internationell konkurrens, säger Känkänen.

I framtiden ska FCB skaffa skyddsutrustning av både inhemska och utländska producenter.

På grund av brådskan har upphandlingen med de inhemska företagen skett som direktupphandling, det vill säga det har inte skett någon konkurrensutsättning.

Vid FCB finns förhoppningar om att upphandlingen kan konkurrensutsättas i höst om läget på marknaden har lugnat ner sig.

Diskussion om artikeln