Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiskt pris till Jussi Ahokas – valdes till årets tränare i Europa

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 17:08.
Jussi Ahokas gestikulerar.
Bildtext Jussi Ahokas gjorde succé men KooKoo senaste säsong.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

För första gången har en finländare valts till årets tränare i Europa av klubborganisationen ECH. Jussi Ahokas, som ledde KooKoo till en sensationell femte plats i ligans grundserie, fick på tisdagen ta emot priset.

Efter guldet i junior-VM 2019 lämnade Jussi Ahoklas landslagsverksamheten och flyttade över till KooKoo som han tränade den gångna säsongen.

Under Ahokas ledning gjorde bottentippade KooKoo en stark säsong och slutade på femte plats med 110 poäng – klubbens högsta notering någonsin.

KooKoos framfart gav också eko i Europa och Ahokas nominerades till årets tränare av ECH. Ett pris som han nu alltså kammade hem.

– Det är en stor ära för mig att vinna. Det var laget som gjorde det här möjligt. Vi kämpade alltid tillsammans mot samma mål och vi hade en fantastisk säsong.

– Jag tror att vi kommer att komma tillbaka ännu starkare nästa år. Tack så jättemycket, säger Ahokas i en videohälsning.

Jussi Ahokas motkandidater i omröstningen var Christian Wohlwend (Davos), Rikard Grönborg (ZSC Lions), Tom Pokel (Straubing Tigers) och Thomas Berglund (Luleå).

Den schweiziska klubben ZSC Lions utsågs till årets klubb i Europa. I samma kategori var också Kärpät nominerat.

I kategorin årets unga spelare var Jesse Puljujärvi en av de nominerade men där gick priset till svensken Nils Lundqvist.

Diskussion om artikeln