Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Församlingar får snart återförenas efter coronarestriktioner – "En glädjesak att kunna fira gudstjänst tillsammans igen"

Från 2020
Åbo domkyrka i en sommarmiljö
Bildtext Från och med början av juni kan man igen samlas till gudstjänst.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

På grund av coronaläget har församlingarna under våren inte haft möjlighet att ordna kyrkliga förrättningar för fler än tio personer, och man har inte kunnat hålla fysiska gudstjänster. Malena Björkgren, vikarierande kyrkoherde vid Åbo svenska församling, säger att hon är glad över att få träffa sin församling igen.

"Vi har under den här tiden märkt att det mänskliga mötet ansikte mot ansikte är väldigt viktigt, det är någonting särskilt med det."

Restriktionerna lättar 1.6, vilket innebär att församlingarna igen kan anordna fysiska gudstjänster och förrättningar så länge säkerhetsavstånd och hygienkrav följs. Det är utrymmet som avgör exakt hur många som kan närvara, och i Åbo domkyrka kan så många som 250 personer vara på plats under en gudstjänst enligt Malena Björkgren.

Kvinna med prästkrage och ljusblå tunika som ler
Bildtext Malena Björkgren har saknat den fysiska kontakten med församlingen, och ser fram emot att få hålla gudstjänst framför Åbo svenska församling igen .
Bild: Maj Lundström / Yle

Det är kyrkan som är ansvarig för att säkerhetsavstånden respekteras, och vaktmästarna kommer att vara viktiga för att se till att det är tryggt att besöka församlingens evenemang. Handsprit kommer finnas i församlingens utrymmen, skyltar kommer sättas upp, och vissa rader i kyrkan kommer att avgränsas.

Svårt att inte kunna samlas vid olika förrättningar

Exempelvis begravningar har inte kunnat anordnas som normalt och har istället streamats på nätet. Vissa har även valt att skjuta upp minnesstunder. Björkgren har själv inte ansvarat för begravningar under våren, men hon anser ändå att det är viktigt för sorgeprocessen att kunna samlas.

– Det har varit en sorg att inte kunna ta avsked tillsammans med dem som man vill. Det är när man upplever sorg och saknad som man gärna delar sina känslor med någon annan.

Sommarens verksamhet blir annorlunda i år

Björkgren tror att sommaren kan bli livlig eftersom till exempel en del dop har skjutits upp under våren. Vissa av församlingens evenemang kommer att ordnas på ett annorlunda sätt än normalt eller skjutas upp, men Björkgren betonar att församlingen alltid finns tillgänglig oavsett om man träffas eller inte.

– Det är inte så att församlingen är stängd bara för att det inte ordnas så mycket. Vi som jobbar här samtalar gärna, och man kan exempelvis träffas och ta en promenad utomhus.

Lyssna på intervjun med Malena Björkgren.

Församlingarna får samlas igen efter coronarestriktioner

9:22

Diskussion om artikeln