Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya förutsättningar då serien återupptas – efter en träningsmatch ska Markus Halsti försöka rädda kvar Esbjerg i danska ligan

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2020 20:07.
Joni Kauko och Markus Halsti försöker försvara bollen mot en motståndare.
Bildtext Markus Halsti och Joni Kauko spelar första matchen efter en lång paus på söndag.
Bild: imago/Lars Moeller/ All Over Press

Det är ett pressat Esbjerg som startar upp ligaspelet på söndag efter några veckors intensiv träning. Mycket är nytt då ligan kör igång och spelarna måste acceptera en förändrad vardag. Allt har ändrat, säger lagkaptenen Markus Halsti.

Den här veckan startar den danska ligan upp igen efter cornapausen. För Esbjerg med Markus Halsti, Joni Kauko och Pyry Soiri i truppen är det två viktiga månader som väntar. Laget ligger näst sist i tabellen och kämpar för att försöka undvika nedflyttning.

Spelarna har fått träna tillsammans i några veckor och nu väntar den första ligamatchen. På söndag möter laget Ålborg på hemmaplan.

– Vi har ökat på intensiteten och duellerna man mot man under träningarna. Det är inte lätt då vi inte ha fått ha några dueller på två månader och sedan ska man på tre veckor komma tillbaka till 100 procent.

– Vi har också gått igenom hur vi ska få ut allt ur varje spelare då det inte är någon annan inne på arenan än tv-teamet, säger Halsti till Yle Urheilu.

Matchen är den första av två i grundserien och sedan delas lagen in en i en övre och nedre slutserie.

– I söndags hade vi vår första och enda träningsmatch under coronatiden. Den första veckan spelar vi en match i ligan, sedan blir det hårdare matchtempo. Många har funderat på skaderisken, säger Halsti.

Spelare i Esbjerg jublar
Bildtext Esbjerg är i stort behov av poäng då ligan återupptas.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

"Allt har ändrat"

Halsti berättar att det är en annorlunda vardag som väntar spelarna då ligan kör igång igen. De gamla rutinerna är ett minne blott och nu gäller det att följa de nya riktlinjer som finns.

Bland annat ska spelarna komma till arenan med matchkläderna på och det har byggts separata faciliteter för båda lagen.

– Allt har ändrat. Vi ska sköta förberedelserna hemma innan vi kommer till match, man äter mat hemma. Efter matchen får man inte stanna kvar på arenan utan måste åka hem direkt, säger han.

Innan matchen måste spelarna komma ihåg att håll avstånd då man är ute och inspekterar planen.

– Det är lite galet att man då ska tänka på avståndet men en timme senare då man spelar match behövs inga säkerhetsavstånd, säger Halsti.

Halsti säger att han inte är orolig för säkerheten och att smittas av viruset, och han uppger att ingen av lagkamrater heller är det.

Markus Halsti.
Bildtext Markus Halsti.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kontraktet löper ut i juni

Precis som Tim Sparv är Markus Halsti i den situationen att hans kontrakt löper ut den sista juni och då kommer säsongen inte att vara färdigspelad.

– Som lagkapten har jag varit med på spelarföreningens möten. Dialogen mellan föreningen och klubbarna har varit god. Den bästa lösningen är naturligtvis att klubbarna erbjuder spelarna kontrakt så länge säsongen pågår.

– Det finns också en annan aspekt och det är om man är en utlånad spelare eller har gjort klart med en ny klubb. Målet är att slutföra säsongen med nuvarande spelare, säger Halsti.

36-årige Halsti vill stanna kvar i klubben resten av den här säsongen. Hur det blir med framtiden är fortfarande öppet men det är möjligt att karriären fortsätter i ytterligare något år.

– När säsongen är över får vi se var jag spelar, säger han.

Diskussion om artikeln