Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livsmedelsverket utreder populärt godis efter rapporter om märkliga symtom – föräldrar oroliga efter inlägg på sociala medier

Från 2020
Lapsen sininen kieli Dipper-karkin syömisen jälkeen.
Bildtext Dippergodiset blev populärt bland unga via videoplattformen Tik Tok.
Bild: Suvi Turunen / Yle

Flera föräldrar har delat med sig av sina erfarenheter om symtom som misstänks ha orsakats av godisstången Dipper XL TonguePainter. Godiset blev populärt bland barn och unga via videor på plattformen Tik Tok. Diskussionen gick så pass het på sociala medier att flera föräldrar kontaktade hälsomyndigheter, rapporterar Yle Uutiset.

Livsmedelsverket ber nu importörer och återförsäljare att tills vidare sluta sälja godiset. Också konsumenterna uppmanas att undvika att äta produkten.

Godiset görs av den spanska tillverkaren Vidal och de kolaliknande godisarna färgar tungan till exempel röd eller blå.

Ifall godiset orsakar de symtom föräldrar beskriver i sina inlägg har inte ännu granskats, men Livsmedelsverket utreder nu ärendet efter att ha kontaktats av flera som misstänker att godiset kan ge upphov till symtom som magont, hudutslag och huvudvärk.

Barn kastade upp efter att ha ätit blått godis

Leena Fredriksson från Vanda är en av de första föräldrar som delat med sig av sina erfarenheter av godiset på sociala medier. Fredrikssons nioåriga son kastade upp hela kvällen efter att ha ätit två godisstänger.

Barnets kompis åt några fler stänger, och också han började må illa av dem. Under en timme från att ha ätit godiset började pojkarna må dåligt.

Fredriksson berättar att hennes son blev blek i ansiktet, fick huvudvärk och började kasta upp. Symtomen höll i sig ända tills nästa dag, och vad Fredriksson vet är inte sonen allergisk för något födoämne. Hon hoppas därför att godiset granskas.

– Barnen får veckopeng så att de kan köpa godis. Det kan inte vara på deras ansvar att läsa på produkten för att se vad den innehåller, utan vuxna och de övervakande myndigheterna ska se över säkerheten.

Dipper-karkkeja läjässä.
Bildtext Särskilt den blåa godisstången ska orsaka symtom hos barn.
Bild: Petri Niemi /Yle

Symtom: blekhet, utslag, illamående och huvudvärk

Fredriksson anmälde inte godiset till myndigheterna, men hennes inlägg satte bollen i rullning: Snart skrev Nora Shingler om godiset på sin blogg Kemikaalicocktail. Shingler efterlyste föräldrars erfarenheter av godiset också på Facebook och strax hade över hundra föräldrar kommenterat inlägget.

Flera skrev om att barnen blivit bleka, fått utslag på huden, börjat må illa och fått huvudvärk.

Enligt Shingler var det många som först i och med inlägget insåg att det kan finnas ett samband mellan godiset och symtomen.

Livsmedelsverket ber de konsumenter som fått symptom att spara förpackningen och kontakta den egna kommunen eller stadens hälsoinspektör.

Inget obekant innehåll

Enligt överinspektör Kirsi-Helena Kanninen på Livsmedelsverket verkar ändå godisets innehåll vara liknande som i flera andra godisar. De innehåller glukossirap, socker, citronsyra, maltodextrin, palmolja, glycerol, akaciagummi, och emulgeringsmedlet E471, solroslecitin, aromer, färgen E133.

– Alla ingredienser ser bekanta ut och är tillåtna i EU, konstaterar Kanninen.

Det finns inte heller forskning som skulle tyda på att färgämnet E133 skulle vara farligt. Det är säkert att äta sex milligram per personens kroppskilogram, men hur mycket godiset innehåller framgår inte på förpackningen.

Kanninen förklarar ändå att godis maximalt får innehålla 300 milligram färgämnen per kilo, vilket innebär att ett barn som väger 30 kilogram kan äta 600 gram Dippergodis före gränsen kommer emot.

En Dipper väger 10,5 gram, alltså kan ett barn äta strax över 57 godisstänger i enlighet med de direktiv som gäller.

De livsmedel som landar på den finländska marknaden granskas inte av myndigheterna per automatik. Ansvaret ligger hos tillverkaren.

Enligt Nora Shingler som följt med kemikalier i livsmedel sedan länge är det alldeles för lätt att få ut produkter på marknaden, och hon anser att produkterna borde granskas först före de börjar säljas – inte dras bort från marknaden i efterhand.

Dippergodiset granskas nu hos Tullen, men exakt när laboratorieresultatet står klar kan inte Kanninen ta ställning till. Hon rekommenderar ändå att man inte äter det före godiset är undersökt.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Ruokavirasto pyytää lopettamaan suosittujen Dipper-karkkien myynnin – äidin somepäivitys sai muutkin vanhemmat huolestumaan skriven av Emilia Korpela. Artikeln har översatts av Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln