Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister Pompeo: Hongkong inte längre autonom del av Kina

Från 2020
Mike Pompeo.
Bildtext Mike Pompeo menar att de senaste händelserna endast är ytterligare ett försök att underminera Hongkongs frihet.
Bild: Michael Reynolds / EPA

USA kommer inte längre behandla Hongkong som en autonom del av Kina - så som man hittills gjort. Det sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo inför den amerikanska kongressen under onsdagskvällen.

Enligt mediekällor kan det i praktiken innebära att Washington stoppar de specialhandelsrättigheter Hongkong haft med USA, antingen helt eller delvis.

Kinas folkkongress röstar i morgon om den nya säkerhetslagen som sparkade igång demonstrationsvågen i Hongkong i fjol, och nya våldsamma demonstrationer har blossat upp under de senaste dagarna.

Det handlar om att Kina vill att Hongkong inför en lag som står inskriven i autonomins grundläggande lagar men aldrig har implementerats.

Lagen ska bland annat hindra förräderi, men demokratiaktivister i Hongkong befarar att lagen utplånar Hongkongbornas sista fri- och rättigheter.

USA har varnat Kina för att godkänna lagförslaget

Enligt Pompeo är lagförslaget bara ''ett sätt för Kina att försöka underminera Hongkongs självständighet och frihet''.

USA varnade Kina redan i förra veckan för att rösta igenom lagen, vilket resulterade i ett ordkrig länderna emellan.

President Donald Trump meddelade i går att USA kommer redogöra för sina sanktioner mot Kina senare i veckan ifall landet röstar för den nya säkerhetslagen.

Kina har å sin sida sagt att man inte godkänner att främmande statsmakter lägger sig i landets angelägenheter.

Källor: Reuters, CNBC, AFP

Diskussion om artikeln