Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingsresultat för kommunsektorn – de extra 24 timmarna slopas och lönerna stiger i enlighet med den allmänna linjen

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 08:53.
Tre personer står och sitter vid runt bord. På bordet står glas och mikrofoner.
Bildtext Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ:s ordförande Olli Luukkainen, Tehys ordförande Millariikka Rytkönen och Kommunarbetsgivaranas arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen i december 2019.
Bild: Lehtikuva

I de utdragna kollektivavtalsförhandlingarna för kommunsektorn har en lösning nåtts. Förslaget följer den så kallade allmänna linjen, med löneförhöjning och slopade kiky-timmar.

Arbetsgivarnas intresseorganisation Kommunarbetsgivarna (KT) har lagt fram ett förslag, som enligt uppgifter till Yle godkändes vid niotiden onsdag kväll efter förhandlingar som pågått sedan eftermiddagen.

Fackförbundens styrelser ska nu behandla förslaget – och förhandlingsresultatet kan alltså ännu i princip förkastas. Resultatet redogörs närmare då det sedan antingen godkänns eller förkastas. Vårdarfacken Tehy och SuPer meddelar att deras styrelser sammanträder under torsdagen.

Facken meddelade ändå redan under onsdagskvällen att förslaget följer den allmänna linjen; alltså löneförhöjning i enlighet med liknande branschers kollektivavtal. Dessutom slopas de 24 extra timmarna som konkurrenskraftsavtalet medförde.

Inga stridsåtgärder på grund av coronapandemin

Förhandlingarna gäller arbetsavtal för 420 000 arbetstagare inom den kommunala sektorn, så som lärare, läkare, vårdare och biblioteksanställda.

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lade fram ett medlingsbud före valborg, men vårdarfacken Tehy och SuPer förkastade det.

De kommunalt anställdas tidigare kollektivavtal gick ut i slutet av mars. I och med coronapandemin har inte arbetstagarna tagit till stridsåtgärder som exempelvis strejk, utan det gamla kollektivavtalet följs tills ett nytt är framförhandlat.

Diskussion om artikeln