Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boeing börjar tillverka olycksdrabbade 737 Max - trots att myndigheterna ännu inte gett sitt godkännande

Från 2020
Boeing 737 MAX (American Airlines) på landningsbanan i LaGuardia, New York.
Bildtext Boeings avbröt produktionen av flygplansmodellen 737 Max i januari.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing tar upp tillverkningen av det olycksdrabbade passagerarplanet 737 Max igen.

Bolaget uppger att tillverkningen fortsätter i mindre skala. Flygplanets säkerhet och kvalitet ska förbättras.

I mars ifjol blev det förbjudet att flyga med planet efter att två allvarliga olyckor hade inträffat. I oktober 2018 störtade ett plan i Indonesien och i mars 2019 ett plan i Etiopien. I båda fallen inträffade olyckan strax efter att planen hade lyft. Olyckorna krävde 346 liv.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har ännu inte bekräftat att man godkänner de ändringsarbeten som gjorts på Boeings 737 Max. Bolagets ledning tror ändå att nya plan kan börja levereras redan innan oktober. FAA har kritiserat Boeing för att vara för aggressiv med sitt tidsschema och att företaget försökt pressa myndigheter att snabbt godkänna planmodellen.

Säger upp tusentals anställda

Boeing har också meddelat att över 12 000 anställda i USA får lämna företaget på grund av coronapandemins effekt på reseindustrin. Boeing uppger att ytterligare tusentals arbetstillfällen kan försvinna under kommande månader.

I april meddelade Boeing att man globalt minskar sin arbetsstyrka med 10 procent. Bolaget har ungefär 160 000 anställda.

Källor: STT, AFP, AP

Diskussion om artikeln