Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita husets pressekreterare: Trump kommer att utfärda exekutiv order mot sociala medier

Från 2020
Bild på hand som håller i mobiltelefon med twitterinlägg från Donald Trump.
Bildtext President Trump hotar lägga ned eller reglera sociala medieplattformar såsom Twitter.
Bild: AFP / Lehtikuva

På torsdagen ska USA:s president Donald Trump utfärda en så kallad exekutiv order mot sociala medieplattformar. Det sade Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany till amerikanska medier sent på onsdagen.

McEnany specificerade inte vad ordern kommer att innebära i praktiken.

Beskedet kommer efter att Twitter på tisdagen för första gången ingrep mot president Trumps Twitterkonto. Inläggen handlade om förhandsröstningen i det kommande presidentvalet. Trump hävdade bland annat att valet kommer att vara riggat.

Twitter markerade två inlägg från Trump med ett utropstecken och försåg dem med texten “Få fakta om poströstning”. Twitter lade också ut länkar som gick till nyhetsartiklar som undergräver Trumps påstående.

Trump reagerade med att anklaga Twitter för att kväva yttrandefriheten och tysta ner konservativa röster.

- Vi kommer att reglera dem hårt eller stänga ned dem, skrev Trump på sitt Twitterkonto och syftade på sociala medieplattformar.

Trump skrev också att Twitter nu ingriper i presidentvalet 2020.

Det är oklart om Trump har befogenheter att verkställa hotet om att stänga ned till exempel Twitter.

Zuckerberg: Fel budskap att stänga sociala medier av rädsla för censur

Twitter har ännu inte kommenterat Trumps hot men Facebooks vd Mark Zuckerberg uttalade sig på onsdagen.

Enligt Zuckerberg skulle stängandet av sociala medieplattformar sända ett felaktigt budskap från en statsmakt som oroar sig för censur.

Mark Zuckerberg.
Bildtext Facebooks vd Mark Zuckerberg kritiserade på onsdagen Trumps utspel om att stänga plattformar.
Bild: EPA/LISA HORNAK

- Jag borde veta vad de i verkligheten tänker göra, men allmänt taget tycker jag att en regering som väljer att censurera en plattform eftersom den oroar sig för censur inte agerar enligt rätt impuls, sade Zuckerberg i en intervju med Fox News.

Tumps besked har väckt oro på vissa håll inom online- och medieindustrin i USA om att presidentens administration tänker luckra upp en förordning från 24 år tillbaka. Lagen erbjuder företagen skydd från att åtalas på grund av innehåll som användare lägger ut, skriver Politico.

Bland vissa konservativa väljare och politiker har det länge funnits en misstro mot sociala medieföretag. Man påstår att plattformarna driver en liberal och anti-konservativ agenda.

Ifjol rapporterade Politico om att Vita huset förberett en presidentorder för att bemöta oron från konservativt håll kring sociala medier, men ordern har inte avancerat.

Källor: Reuters, Politico, New York Times, Twitter.

Diskussion om artikeln