Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petra Nieminen valdes till SDHL:s mest värdefulla spelare

Från 2020
Petra Nieminen skrinnar.
Bildtext Petra Nieminen har snuvats på två mästerskap.
Bild: Tomi Hänninen

Mästerskapet hann aldrig delas ut, det såg ett visst virus till. Men i onsdags premierades ändå de bästa spelarna under den gångna säsongen i den svenska damishockeyligan SDHL. Landslagsstjärnan Petra Nieminen valdes till ligans mest värdefulla spelare.

Det som gör den 21-åriga Petra Nieminens bedrift ännu finare, är att det är spelarna som röstar fram ligans MVP, ligans värdefullaste spelare.

– Det är ett bevis på att de andra spelarna uppskattar det man gör och att man gör något bra. Det är också en ganska stor merit för mig personligen, säger Petra Nieminen till Hufvudstadsbladet.

Den finländska landslagsstjärnan som spelar för Luleå gjorde 25 mål och gav 30 assist på 36 matcher och med 55 poäng slutade hon på tredje plats i SDHL:s poängliga – efter Brynäs Lara Stalder (42+29=71) och HV71:s Kennedy Marchment (32+32=64).

Hade också kunnat bli mästare

När coronapandemin satte stopp för SDHL-slutspelet den 11 mars hade man nyss spelat den första finalen. Där hade grundserievinnaren HV71 tagit hand om den första matchsegern genom att besegra just Luleå med 3–2.

I och med att finallagen var HV71 och Luleå hade åtminstone två finländska spelare blivit korade till mästare – ifall finalserien hade spelats klart och ifall mästerskapspokalen hade delats ut. Vilket den altså inte gjorde.

I Luleås trupp fanns totalt sex finländare, förutom Nieminen också Michelle Karvinen, Christa Alanko, Noora Tulus, Ronja Savolainen och Jenni Hiirikoski. Om HV71 hade vunnit sitt första mästerskap någonsin hade Sanni Hakala och Rosa Lindstedt, samt assisterande tränaren Riikka Sallinen korats till mästare.

Petra Nieminen blev med andra ord igen snuvad på ett (potentiellt) mästerskap – för ett drygt år sedan avgjorde hon VM-finalen mot USA, bara för att minuterna senare få målet bortdömt.

De övriga vinnarna i SDHL hittas via denna länk.

Diskussion om artikeln