Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samtalen från NHL-klubbarna har duggat tätt för Joel Blomqvist – nu har Nykarlebytalangen en klar plan hur han ska ta sig till världens bästa liga: ”Tror och hoppas att jag väljs i andra eller tredje rundan”

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Joel Blomqvist är ett hett namn inför NHL-draften - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Joel Blomqvist är ett hett namn inför NHL-draften. Närmare 20 klubbar har kontaktat honom – och intresset i Nordamerika är ingen överraskning. Förra säsongen var han den bästa målvakten i A-juniorernas FM-liga. Till hösten ska han börja spela seniorhockey på heltid som ett steg mot det stora målet.

”Ja e no en heilt vanli pojk från Nykaabi som spelar hockey.”

Det är Joel Blomqvists ödmjuka svar på frågan hur han skulle presentera sig för någon som inte känner till honom.

Faktum är ändå att det är mycket kring Joel Blomqvist som är allt annat än vanligt. Han är en av Finlands mest lovande ishockeymålvakter, har ofta figurerat i juniorlandslagen och spås en lysande framtid.

Han fick sina första skridskor som treåring och tog sedan steget in i ishockeyn där han tidigt fastnade för målvaktsplatsen.

– Från början tyckte jag att målvaktsutrustningen var ganska så häftig och det var roligt att få spela hela tiden. Jag ville aldrig byta och som målvakt får man en stor roll i laget och kan påverka matcher, säger han till Yle Sporten i samband med ett träningspass vid sportplanen i Nykarleby.

Blomqvist fick sin ishockeyfostran i den lokala klubben Munsala IK och spelade sedan som C- och B-junior i Vasa Sport. Då han gick ut högstadiet och skulle börja gymnasiet föll valet på en flytt till Uleåborg för att fortsätta karriären i Kärpäts juniorer.

Joel Blomqvist står på ett ben och tränar styrka med en boll i handen.
Bildtext I sommar tränar Joel Blomqvist hemma i Nykarleby under Jan-Peter Lassilas ledning.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

I Uleåborg kom framgångarna på löpande band. Första året vann han ligaguld med A-juniorerna och silver med B-juniorerna. Under den gångna säsongen, som fick ett abrupt slut, var han förstemålvakt i Kärpäts A-juniorer och prisades som hela ligans bästa burväktare.

– Åren i Kärpät har betytt jättemycket för mig, jag har haft väldigt bra tränare som hjälpt mig. Jag skulle säga att jag har utvecklats mycket.

– Säsongen i A-juniorerna var väldigt lyckad. Jag fick en stor roll och det gick väldigt bra för både mig själv och laget, säger Blomqvist.

Vad är dina styrkor och svagheter som målvakt?

– Skridskoteknik är en av styrkorna samt reaktion och förmågan att läsa spelet. Det jag borde jobba mer på är positionering. I vissa situationer borde jag vara mer aggressiv i målet och vissa gånger gå ur skottvinkeln, säger han.

Ligadebut i vintras

Förutom spel i A-juniorernas liga bjöd säsongen 2019–20 också på ett antal landskamper med U18-landslaget och debut i ishockeyligan.

Den 7 december spelade Kärpät hemmamatch mot Helsingfors IFK. Kärpäts mål vaktades av Patrik Rybar och på bänken satt den då 17-årige Blomqvist.

Då drygt fem minuter återstod av matchen tappade Rybar fattningen och slog till Jere Sallinen i huvudet med plockhandsken. Domaren kommenderade ut Rybar i duschen och Kärpät plockade in Blomqvist på isen.

– Jag blev nog lite förvånad över situationen. Jag såg att domaren visade ut Rybar och tänkte bara "Ja, nu ska de lägga in mig i målet". Det gällde bara att förbereda sig för att hoppa in, göra det bästa av situationen och framför allt ha kul.

– Det är ett svårt läge att komma in i slutet av en match då man är kall och spela mot ett av ligans bästa lag. Jag tycker att det gick bra även om jag inte spelade så länge, säger han.

Joel Blomqvist räddar ett skott i en match mot JYP.
Bildtext På annandag jul gjorde Blomqvist sin första match från start i ligan.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Några veckor senare, på annandag jul, fick Blomqvist en försenad julklapp. På morgonen fick han beskedet att det var han som skulle vakta målet i bortamatchen mot JYP. Det är också den matchen som han kallar den riktiga ligadebuten.

– Jag startade och fick stå hela match. Det tycker jag är en riktig debut, säger han.

Blomqvist räddade 18 skott i matchen men JYP åkte i väg med poängen efter en 5–2-seger.

– Visst var jag lite nervös men jag tänkte bara att jag skulle spela mitt eget spel. Det var lite synd att vi förlorade men jag är ganska nöjd med min prestation.

Hur stor skillnad var det att spela mot seniorer?

– Det var ganska så stor skillnad. Farten var mycket högre och man hade mindre tid på sig att tänka. Det var svårare än att spela mot juniorer, säger han.

Juniortiden är nu avklarad för Blomqvist. Nästa säsong kommer han att spela seniorhockey på heltid i Mestis. Kärpät har ett samarbete med Karlebylaget Hermes och det gör att Blomqvist flyttar närmare hemknutarna för att fortsätta utvecklas.

– Kärpät tyckte att det skulle vara bra för mig att spela en säsong i Hermes och det tycker jag också. Jag vill spela så mycket som möjligt och försöka hjälpa laget, säger han.

Joel Blomqvist står på knä och tränar styrka med en boll
Bildtext Joel Blomqvist har kontrakt med Kärpät till 2023.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Mestis är ändå inte den nivå som Blomqvist vill spela på i det långa loppet. Målsättningarna är högt ställda och han har en plan i bakhuvudet om hur han vill att framtiden ska se ut.

– Allt är upp till mig själv och spelar jag bra så tror jag att jag får chans att spela i ligan. Jag ser kanske att jag kan gå till Kärpäts ligalag om ett år. Och om det går bra där under två till tre säsonger så börjar jag sikta mot Nordamerika.

NHL är den stora självklara drömmen för Blomqvist som har två av ligans främsta målvakter – Pekka Rinne och Carey Price – som förebilder.

Rankas bland de främsta målvakterna

Ett första steg mot att verkliga drömmen lär han också ta i år. Blomqvist kan reserveras av NHL-klubbarna för första gången och förväntningarna är att han kommer att gå relativt tidigt i draften eftersom han rankas bland de bästa europeiska målvakterna.

Vanligtvis är draften en stor tillställning som ordnas i mitten eller slutet av juni. På grund av coronaläget är årets draft senarelagd och kommer att ske någon gång i höst. Det rådande läget och det inställda combine-träningslägret har ändå inte inverkat på klubbarnas intresse för Joel Blomqvist.

Under våren har telefonen gått het då närmare 20 NHL-klubbar hört av sig.

– Jag har drömt om det här i några år och nu ser det ut som att det kan hända. Det är ett bra tecken att många klubbar hört av sig och haft intervjuer med mig.

– Klubbarna känner till mig som målvakt och hur jag spelar. De vill mest veta hur jag är som person, den mentala biten, hur jag växt upp och om min familj.

Anton Lundell har berättat att han fått frågan hur mycket tv-spel han spelar, har du fått samma fråga?

– Jo, vissa klubbar har frågat om jag spelar och i så fall hur mycket. I bland spelar jag men inte så jättemycket, säger Blomqvist.

Målvakten Joel Blomqvist stretchar
Bildtext Blomqvist siktar på en plats i Kärpäts ligalag till hösten 2021.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Av de finländska målvakter som draftats under de senaste åren valdes Ukko-Pekka Luukkonen i andra rundan (2017), Justus Annunen i tredje rundan (2018), Eetu Mäkiniemi i fjärde rundan (2017), Veini Vehviläinen i sjätte rundan (2018) och Filip Lindberg i sjunde rundan (2019).

Nu ska Joel Blomqvists namn snart fogas till den här listan. I vilken ordning klubbarna kommer att välja är fortfarande oklart och Blomqvist säger att han inte har några preferenser.

– Jag är nöjd bara jag blir draftad. Vilken klubb som helst går bra, säger han.

Draftad kommer han med största sannolikhet att bli och vi avslutar intervjun med frågan i vilken runda Joel Blomqvist själv tror att han kommer att väljas.

– Jag tror och hoppas att jag väljs i andra eller tredje rundan. Det är mitt mål, säger han.

Blir det andra eller tredje rundan väljs Joel Blomqvist betydligt tidigare än idolen Pekka Rinne. Nashville Predators lade vantarna på Rinne som sista spelare i den åttonde rundan 2004.

Diskussion om artikeln