Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många svenskar längtar till sina stugor i Finland - “Vi tänker på det här varje dag, skärgården är en stor del av vårt liv”

Från 2020
Vy över hamnen på Nötö.
Bildtext Flera familjer från Sverige brukar fira sina somrar på Nötö i Åbolands skärgård. De är alla ättlingar till Nötöbor som har utvandrat till Sverige.
Bild: Petteri Riikonen/ Yle

Många sverigefinländare som brukar fira sommaren i Finland grubblar just nu på hur de ska göra i år. Sverige avråder svenskarna från att resa utomlands fram till den 15 juli och Finland tar inte heller emot utländska stugägare just nu.

Stockholmaren Katarina Isaksson har firat de senaste 36 somrarna på Nötö i Åbolands skärgård. Hennes svärföräldrar utvandrade därifrån till Sverige efter kriget och platsen är viktig för hela familjen.

- Vi har en släktgård där som vi har renoverat och vi brukar tillbringa tre månader på Nötö varje sommar. Det är vårt stora intresse och vi är naturligtvis väldigt olyckliga över situationen, säger Isaksson.

Sanna Marin ska ha sagt att man inte vill ha sommargäster från Sverige

Katarina Isaksson och hennes man Rolf har svenskt medborgarskap och fastän de äger en fastighet i Finland så stoppas de vid gränsen, ifall de inte kan påvisa att huset kräver akut renovering.

De här restriktionerna gäller åtminstone fram till den 14 juni.

- Banden är starka mellan Finland och Sverige. Vi är många svenskar på Nötö som nu funderar när vi får komma dit igen, säger Isaksson.

De sverigefinländare som har finskt medborgarskap får däremot komma till Finland. Utrikesdepartementet i Sverige avråder ändå från semesterresor utomlands fram till den 15 juli.

Många räknar med att åka till stugan och hålla sig i karantän

I Sverige finns över 700 000 sverigefinländare. Alla har naturligtvis inte stugor i Finland, men för många är det ändå viktigt att besöka de gamla hemorterna.

- Nu väntar folk på vilka nya restriktioner som Finland och Sverige ska ge. Jag hörde på morgon-tv att Sanna Marin ska ha sagt att man inte vill ha sommargäster från Sverige, säger Pirkko Karjalainen, ordförande för Sverigefinska Riksförbundet.

Reserestriktionerna har inte varit en fråga som diskuterats officiellt i förbundet. Det är ändå en fråga som många sverigefinländare funderar på, menar Karjalainen.

- Jag har hört att många tänker åka till sin stuga och vara i karantän två veckor.

Olavinlinna Savonlinnan oopperajuhlien aikaan heinäkuussa 2019.
Bildtext Nyslott är känt för operafestivalen på Olofsborg. Staden besöks av en halv miljon turister årligen.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Karjalainens familj har en stuga i Nyslott sedan början av 1970-talet, och hon är beredd att acceptera att hon kanske inte kan åka dit den här sommaren.

- Om det är förbjudet så får det vara det. Men för våra barn som redan är vuxna är det jätteviktigt att ha en fast punkt i Finland, ett ställe att komma till med sina respektive och sina barn.

Vad tänker du om att statsminister Sanna Marin låter förstå att man inte är så intresserad av att få turister från Sverige till Finland?

- Jag kan förstå det. Pandemin är ju så olika i de här länderna. Jag förstår att de är rädda och oroliga för att vi skulle komma härifrån med mycket smitta. Men för mig är det inget problem, om det är så, så får vi leva efter det, säger Karjalainen.

“Vi hoppas verkligen att Finland ska öppna upp”

Katarina Isaksson hoppas att Finland ska lätta på restriktionerna så att familjen kan samlas på Nötö ännu den här sommaren.

- Vi hoppas verkligen att Finland ska öppna upp. Visst har jag en förståelse för att man har en försiktig inställning, men jag hoppas att man öppnar upp.

Lurviga kor på en äng på Nötö med ett gammalt hus i bakgrunden
Bildtext Skärgårdsidyllen på Nötö lockar många turister. Ön hade som mest närmare 300 fast bosatta invånare.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Isaksson poängterar att de självklart håller sig till gällande restriktioner och att de är beredda på att vara i karantän.

Somrarna på Nötö känns viktiga eftersom det också är där de träffar sina barn, som annars bor långt borta.

- Vi tänker på det här varje dag och följer nyheterna från Finland. Skärgården är en stor del av vårt liv, säger Isaksson.