Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt våldsammare protester mot polisbrutalitet i Minneapolis - reaktion på dödsmisshandel av svart obeväpnad man

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 17:26.
Människor protestererar mot polisbrutaliteten efter att George Fluys misshandlats till döds av en polis 26.5.2020 i Minneapolis
Bildtext Människor protesterar efter att George Fluys misshandlats till döds av en polis 26.5.2020 i Minneapolis.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstrationer har fortsatt i Minneapolis i USA mot det polisvåld som i måndags ledde till att en obeväpnad svart man avled av de svåra skador han fick då polisen grep honom.

Händelseförloppet filmades på video som visar hur en svart man misshandlas av en av de fyra poliser som griper honom.

Nu har protesterna mot polisbrutaliteten pågått två nätter i rad, och en person har dött av skottskador. Detaljerna kring det dödsfallet är oklara. Skottlossning har förekommit, bränder har anlagts och butiker har plundrats.

Människor protesterar 27.5.2020 mot polisbrutaliteten efter att George Fluys misshandlats till döds av en polis i Minneapolis.
Bildtext Protester mot polisvåld har ägt rum två nätter i rad i Minneapolis.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Våldsamheten i polisens beteende väcker avsky

Det våldsamma ingripandet mot den obeväpnade 46-åriga George Floyd ägde rum i måndags på en gata i Minneapolis i den amerikanska delstaten Minnesota.

Floyd greps misstänkt för att passa in på beskrivningen av en person som hade använt en förfalskad check.

Människor protestererar mot polisbrutaliteten efter att George Fluys misshandlats till döds av en polis 26.5.2020 i Minneapolis
Bildtext Den brutalitet som svarta utsätts för väcker upprörda känslor.
Bild: AFP / Lehtikuva

På videon ser man en polis som trycker sitt knä mot George Floyds nacke och pressar ned honom med ansiktet mot marken. Floyd säger upprepade gånger att han inte kan andas. Detta uppges pågå i över fem minuter - också efter det att Floyd har slutat prata och röra sig.

George Floyd avled senare samma dag.

Videon av dödsmisshandeln har nu spridit sig över världen och har väckt kraftiga protester mot polisvåldet i USA.

Demonstranter bygger barrikader runt polishuset i Minneapolis 27.5.2020 i protest mot dödsmisshandeln av George Floyd
Bildtext Demonstranter bygger barrikader vid polishuset i Minneapolis 27.5.2020 i protest mot dödsmisshandeln av George Floyd.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polishuset i Minneapolis har blivit ett mål för protesterna, och har också stuckits i brand. Demonstranter har omringat polishuset, och kravallpolis har använt tårgas och gummikulor mot dem, rapporterar CBS.

Demonstranterna har hållit upp plakat med texten ”I can´t breathe” ("Jag kan inte andas") - de ord som George Floyd hörs ropa på videon.

De fyra poliserna har avskedats, men en rad aktivister, medborgare och kända personer har krävt att den polis som pressade sitt knä mot George Floyds nacke ska åtalas för brott.

"Varför är polisen inte i fängelse?"

Också Minnesotas borgmästare Jacob Frey kräver att åtal väcks.

Frey har förundrat sig över att den polis som misshandlade Floyd inte har gripits. Borgmästaren säger sig inte ha kunnat uppfatta någon form av hot eller något som kunde ha signalerat att polisen skulle ha behövt använda sig av så här kraftfullt våld.

Trump beklagar och lovar utredning, Biden ser orättvisa

President Donald Trump har beskrivit George Floyds död som "en mycket, mycket ledsam händelse". Han säger också att FBI och justitieministeriet ska utreda det som skett.

Demokraten Joe Biden säger att Floyds död utgör "en del av en ingrodd, systematisk cykel av orättvisa som fortfarande existerar i USA. Det här tar ifrån oss vår heliga tro på att alla i Amerika har samma rättigheter ... och det sänder också en klar signal om att svartas liv varje dag står under hot".

En undersökning som utfördes i september visade att folk anser att polisen inger ett större förtroende än kongressen - men bara 33 procent av de svarta och ungefär hälften av latinamerikanarna bedömer att polisen behandlar människor av olika ras och etnicitet på ett likvärdigt sätt.

Källor: AP, CBS

Diskussion om artikeln