Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdarfacken och JHL har godkänt avtalet för kommunsektorn

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2020 16:40.
Närbild på rödhåriga kvinna mot en huvudsakligen grön bakgrund. På bilden Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i Borgå.
Bildtext Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
Bild: Yle/Pekka Tynell

Vårdarfacken Tehy och Super meddelade tidigare under torsdagen att man godkänner förhandlingsresultatet för kommunsektorn. Nu har också Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL godkänt medlingsbudet.

Förhandlingsresultatet innebär enligt Tehy flera förbättringar jämfört med det förslag som Riksförlikningsmannen lade fram tidigare.

Tehy framhåller i ett pressmeddelande att vårdarfacken i tiotals år har strävat efter ett eget social- och hälsovårdsavtal och det här blir verklighet från och med hösten 2021 i och med det nya avtalet.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen säger att det nya social- och hälsovårdsavtalet var en avgörande fråga för facket. Hon säger att det nu skapas en helt ny avtalssektor utan några ytterligare villkor i stil med en regionförvaltningsreform.

JHL hade önskat coronatillägg

Också JHL anser att det här var ett betydligt bättre medlingsbud än det som Riksförlikningsman Vuokko Piekkala lade fram för närmare en månad sedan.

– I jämförelse med riksförlikningsmannens tidigare förslag till uppgörelse lyckades vi uppnå större generella lönepåslag och en tidigareläggning av slopandet av arbetstidsförlängningen. Vi förväntar oss också att arbetet för att främja löneprogrammet och på så sätt höja de lägsta lönerna inleds genast då detta avtal har godkänts, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

JHL uttrycker däremot besvikelse över att ett coronatillägg saknas i förhandlingsresultatet.

– Det hade varit skäligt att betala tillägget för undantagsförhållanden till alla, säger Niemi-Laine.

De extra timmarna försvinner

De extra 24 timmar oavlönad arbetstid som infördes som en del av konkurrenskraftsavtalet under regeringen Sipiläs tid slopas i slutet av augusti.

Supers ordförande Silja Paavola säger att det är glädjande att de extra timmarna försvinner. Enligt ett tidigare förslag som övriga organisationer skulle ha godkänt, hade de extra timmarna slopats i slutet av oktober.

Avtalsperioden är 23 månader från och med den 1 april 2020 och lönerna höjs 1.8.2020 med 1,22 procent och 1.4.2021 med 1,0 procent. Dessutom betalas 1.4.2021 0,8 procent i form av en lokal justeringspott.

Avtalet för kommunsektorn omfattar 420 000 arbetstagare, bland annat lärare, läkare, vårdare och biblioteksanställda.

Källa: Tehy, JHL

Diskussion om artikeln