Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nissananställda i Spanien demonstrerar mot stängningplaner – biltillverkaren rapporterar miljardförlust

Från 2020
Hundratals Nissan-anställda i Barcelona samlades för att protestera mot den japanska biljättens planer på att stänga sin fabrik i Spanien.
Bildtext Hundratals Nissan-anställda i Barcelona samlades för att protestera mot den japanska biljättens planer på att stänga sin fabrik i Spanien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hundratals anställda har demonstrerat och bränt bildäck utanför Nissans fabrik i Barcelona efter beskedet att företaget stänger fabriken i december.

Beslutet innebär att 3 000 jobb försvinner, men facken varnar för att ytterligare 20 000 jobb är hotade om underleverantörer också drabbas.

Omkring tusen anställda blockerade området kring fabriken med bilar och satte eld på en hög med bildäck vid ingången till fabriken.

Flera demonstranter brände bildäck och utropade "krig" mot Nissan-ledningen.
Bildtext Flera demonstranter brände bildäck och utropade "krig" mot Nissan-ledningen.

De anställda har strejkat sedan början av maj efter att Nissan bara delvis återupptagit produktionen efter en temporär stängning med anledning av coronaviruset.

Försöker öka lönsamheten

Nissan stänger också en fabrik i Indonesien efter att för första gången på 11 år ha gått på minus.

Förlusten för det räkenskapsår som avslutades i mars 2020 uppgick till 5,6 miljarder euro. I april i år minskade Nissans fordonstillverkning globalt med 62 procent och försäljningen minskade med över 40 procent.

Nu tänker Nissan minska på antalet modeller och koncentrera sig på geografiska områden som Japan, Kina och USA för att öka sin lönsamhet.

Produktionen i Europa koncentreras till Nissans fabrik i Sunderland i Storbritannien.

Sänkta direktörslöner

Nissans vd Makoto Uchida säger att han kommer sänka sin grundlön med hälften och att också andra direktörers löner kommer sänkas.

Nissan fick en smäll i november 2018 då företagets tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn greps misstänkt för ekonomiska oegentligheter, beskyllningar som han tillbakavisar.

Diskussion om artikeln